Politika Udarno Vijesti

Mevlut Cavasoglu: Posljedice neformiranja Vijeća ministara bit će sve teže

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlut Cavasoglu izrazio je danas, nakon razgovora s rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH, ozbiljnu zabrinutost što 14 mjeseci nakon općih izbora još nije formirano Vijeće ministara BiH.

Govoreći na konferenciji za novinare koju su obilježile nesuglasice predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda, Denisa Bećirovića i Ognjena Tadića, Cavasoglu je istaknuo da BiH već dugo funkcioniše na privremenom finansiranju, zbog čega su ekonomske i socijalne posljedice sve teže, a još će biti teže u narednoj godini kada dođe na red ispunjavanje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama.

Zbog toga, smatra on, treba hitno pristupiti formiranju novog Vijeća ministara, dok postojeće Vijeće ministara treba hitno pristupiti pripremi budžeta za narednu godinu.

Naveo je da je tokom posjete BiH, gdje se osim s parlamentarnim liderima sreo sa članovima Predsjedništva BiH i liderima vodećih stranaka, informisan da se nastavljaju pregovori o novom Vijeću ministara BiH i da su izneseni novi prijedlozi.

“Zaista se nadam kompromisnom rješenju koje će povesti zemlju naprijed”, kazao je Cavasoglu.

Međutim, izrazio je zabrinutost što ni nakon dvije godine BiH nije pokazala vjerodostojan napor na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”.

Također je pozvao bh. vlasti da nakon dugotrajnog odgađanja konačno imenuju predstavnike BiH u neke ključne institucije Vijeća Evrope, kao što je Venecijanska komisja, te počnu pripreme za izbor novog sudije iz BiH za Evropi sud za ljudska prava.

 

Fena/Informer.ba