BiH Vijesti

Milan Mirić sporazumno priznao krivicu za trgovinu ljudima

Milan Mirić Klempo, rođen 16. februara 1981. u Bijeljini, državljanin BiH, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa tužiocem Odjela III Tužilaštva BiH.

Optuženi potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje krivičnog djela trgovina ljudima, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 23.maja, 2011.

Tužilac i odbrana saglasni su da na osnovu sporazuma Sud BiH izrekne optuženom Milanu Miriću  kaznu zatvora od osam do devet mjeseci .

Tužilaštvo se opredijelilo za navedenu vrstu i visinu krivične sankcije, s obzirom na olakšavajuće okolnosti koje su se stekle na strani optuženog, da je lošeg imovnog stanja, mlađe  dobi i u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 24 godine, te se korektno držao u Tužilaštvu i Sudu BiH, kao i da je zaključenjem ovog sporazuma priznao krivicu i izrazio kajanje zbog počinjenog.

Milan Mirić optužen je da je tokom 2005. prevezao iz Republike Srbije u BiH dvoje državljana Republike Makedonije, koje je smjestio u jednu kuću, gdje je koristeći njihov težak materijalni položaj i zadržavajući njihove putne isprave, različitim oblicima prinude i obmane jednu od krijumčarenih osoba seksualno iskorištavao i povremeno vrbovao za pružanje seksualnih usluga drugim osobama, kao i da je naknadno na isto mjesto doveo jednu državljanku Republike Srbije koju je također seksualno iskorištavao, koristeći se raznim oblicima obmane.

Optuženi se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju, koju mu na osnovu ovog sporazuma odredi Sud BiH, a ovaj sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

 

 

Fena/Informer.ba