Ekonomija Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Milijarder Warren Buffett: Nisu vam bogataši krivi što ste siromasi

Treći najbogatiji čovjek na svijetu prema Forbesovoj listi, američki investitor Warren Buffett, u komentaru koji je objavio ugledni Wall Street Journal napisao je da bi za veliku nejednakost u primanjima u Americi trebalo prestati svaljivati krivnju na bogataše.

‘Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati’, napisao je Buffett, koji je prema procjenama težak 71,3 milijarde američkih dolara.

Spominjući Henryja Forda i Stevea Jobsa kao primjere inovatora, Buffett je naveo da i bogatašima treba priznati zasluge jer je ‘većina njih američkoj ekonomiji dala briljantne inovacije ili upravljačku izvrsnost’.

Istovremeno, Buffett tvrdi da nejednakost u primanjima nije moguće smanjiti povećavanjem minimalca, što je trenutno veliko političko pitanje u Americi, ali ni metodama poput poboljšavanja kvalitete obrazovanja.

Njegovo je rješenje osnaženje državnog programa poznatog po kratici EITC (Earned Income Tax Credit), a riječ je o sniženju poreza po ostvarenom dohotku za radnike s nižim primanjima. Buffettova je ideja da se program proširi na veći broj građana, čija bi se primanja s vremenom povećavala pa bi ukupan trošak ovog programa u konačnici krenuo prema dolje, a rezultat bi bio smanjenje nejednakosti.

Prema njemu, povećanje nejednakosti je ‘neizbježna posljedica’ napredne tržišne ekonomije, a kaže i da je do razlika u plaćama došlo jer nije svako u stanju raditi isti posao.

‘Nema nikakve urote iza sljedeće tužne činjenice: Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Većina njih američkoj je dobrobiti pridonijela briljantnim inovacijama ili upravljačkom ekspertizom. Svi danas živimo kudikamo bolje zahvaljujući Henryju Fordu, Steveu Jobsu, Samu Waltonu i ljudima poput njih’, napisao je Buffett.

 

Informer.ba