BiH Udarno Vijesti

Milioni otišli za nepostojeći smještaj ministarstava

Radnici Geodetskog zavoda BiH pozvali su SIPA i Tužilaštvo BiH da istraže višemilionsko ulaganje Vlade FBiH u adaptaciju zgrade ovog zavoda za smještaj nekoliko ministarstava, a koja i danas plaćaju kiriju na drugom mjestu.

Radnici podsjećaju da je Vlada FBiH još 2007. godine donijela odluku o useljenju tri ministarstva i Komisije za koncesije FBiH u zgradu Geodetskog zavoda i od tada ova firma ne može iznajmljivati svoje prostorije, čime je izgubili bar 2,5 miliona KM koje je mogla imati od najma. U otvorenom pismu radnici su optužili Vladu FBiH da želi prikriti kriminal, te od istražnih organa zatražili i provjeru utroška novca iz budžeta FBiH za poslove na izradi premjera i katastra nekretnina na koje Geodetski zavod jedini ima pravo.

Istovremeno su aktivirali izvršenje presude za plate i doprinose, a time i prodaju dijela zgrade ovog preduzeća s obzirom na to da ni ovaj saziv Vlade FBiH nije ispunio obećanja da će biti obezbijeđen posao za firmu nego samo želi njenu imovinu.

“Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je u avgustu prošle godine da će nas zatrpati poslom, ali nikada nijednog posla nismo dobili. Posla ima, ali nam ga ne daju. Zato smo dali nalog sudu da se odledi izvršenje naših presuda i definitivno ide prodaja zgrade radi namirenja najmanje 2,5 miliona KM potraživanja“, istakla je juče Senada Kutlovac, predsjednica Sindikata Geodetskog zavoda, koji je državno preduzeće.

Dodala je da prodajom dijela zgrade radnici neće izgubiti status uposlenika Geodetskog zavoda BiH, dok će sa druge strane biti izmireni i doprinosi, što će omogućiti preduzeću da učestvuje na tenderima i više ne bude prinuđeno čekati na Vladu FBiH da mu osigura posao.

Uposlenici ovog preduzeća u štrajku su tri godine, koliko Vlada FBiH pokušava preregistrovati Geodetski zavod BiH kao federalnu instituciju i dati mu sredstva za sanaciju i izmirenje dugova. Dosad je Vlada donijela četiri odluke o preuzimanju Zavoda, posljednju u avgustu prošle godine, ali ih je sve sud odbacio jer nije dobijena saglasnost Vijeća ministara BiH.

Radnici ovog preduzeća u otvorenom pismu su optužili Vladu FBiH da im oduzima poslove i jedino želi preuzeti imovinu, dok oni više od 50 mjeseci nemaju platu, izloženi su mobingu, nemaju pravo na rad, penziono osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

Desnica Radivojević, ministar prostornog uređenja FBiH, kratko je rekao da se ne može ništa raditi kada je u pitanju Geodetski zavod i osiguranje posla za tu firmu dok ona ne bude preregistrovana kao federalna institucija.

“Uložena je žalba na odbijenicu suda i čeka se donošenje odluke o žalbi“, dodao je Radivojević.

Nezavisne/Informer.ba