BiH Udarno Vijesti

Miljackom teče više kanalizacije nego vode

Šetnja Vilsonovim šetalištem, obalama Kulina bana i Maka Dizdara te drugim dijelovima uz korito Miljacke građanima predstavlja pravu neugodnost. Iz rijeke se šire neprijatni mirisi, žabokrečina je posvuda, a ima i flaša, kesa, automobilskih guma…

Stare cijevi

Koritom Miljacke trenutno teče više kanalizacije nego vode! Većina otpadnih voda ne teče u glavni kolektor, već se iz starih cijevi, bez ikakvih filtera, direktno ulijeva u rijeku” – kazao nam je direktor Instituta za hidrotehniku Tarik Kupusović.

Prema njegovim riječima, koritom će kanalizacija teći sve dok se vodostaj rijeke ne poveća, odnosno dok ne padne prva obimnija kiša.

Tada će se sadržaj u koritu razrijediti pa će biti manje neugodnih mirisa. No, to nije rješenje. Tako se samo odgađa problem, jer će se smrad vratiti opet sljedećeg ljeta. Započeli smo projekt s agencijom SERDA “Čista rijeka Miljacka”, gdje ćemo za desetak godina u potpunosti očistiti korito rijeke, a najbitnije je to da kanalizacija više neće teći rijekom, nego će ići u glavni kolektor” – rekao je Kupusović.

Veći problem

S obzirom na to da građani najviše strahuju od zaraza, specijalista epidemiolog iz preduzeća “Sanitacija” Šefik Pašagić kazao nam je da ne postoji opasnost od zaraze većih razmjera sve dok se građani drže podalje od vode iz Miljacke. Piše Dnevni avaz.

Zbog svega što ispuštaju u rijeku sigurno je puna bakterija. Sreća pa se u njoj niko ne kupa. Ono što predstavlja mnogo veći problem jeste to da je zbog niskog vodostaja Miljacka idealno leglo za glodare i zmije “- kazao je Pašagić.

Milijarda za čistu Miljacku

Vođa projekta “Čista rijeka Miljacka” Siniša Obradović istakao je da će biti uloženo oko milijardu maraka te da je to posao od velike važnosti za Sarajevo.

Uredit ćemo korito Miljacke i sve pritoke od Pala do Ilidže. Rekonstruirat ćemo kanalizacione i vodovodne mreže, urediti korita, izgraditi kolektore… U rijeci više neće biti otpada i fekalija, a grad će mirisati” – kazao je Obradović.

 

Informer.ba