Crna hronika Udarno Vijesti

Miljenko Žaja, braća Petar i Anto Čosić uhapšeni zbog šverca kokainom

Miljenko Žaja zvani Krojf koji je jutros uhapšen u Čapljini, te braća Petar i Anto Čosić, koji su uhapšeni u Tomislavgradu, sumnjiče da su učestvovali u međunarodnom švercu kokaina koji je oduzet u Španiji, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema naredbi Tužilaštva, koje već duže vrijeme sarađuje sa policijskim i istražnim organima pet evropskih država u vezi sa međunarodnim švercom i preprodajom kokaina, jutros su pripadnici MUP-a Republike Srpske sa policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Livanjskog kantona izvršili pretrese i hapšenja u Čapljini i Tomislavgradu.

U Čapljini je uhapšen Žaja (53), državljanin BiH stalno nastanjen u Čapljini, za kojim je zagrebački Županijski sud raspisao međunarodnu potjernicu zbog pokušaja ubistva iz 1991. godine.

U Tomislavgradu su uhapšeni braća Petar Čosić (40) sa boravištem u Tomislavgradu i Anto Čosić (44) sa prebivalištem u Tomislavgradu.

Oni se sumnjiče za organizovani kriminal i neovlaštenu trgovinu drogam.

Iz Tužilaštva BiH navode da su nakon hapšenja obavljeni pretresi stambenih i poslovnih objekata koji su osumnjičeni koristili, kao i pretresi njihovih motornih vozila.

Tužilac će odlučiti da li će od Suda BiH zatražiti pritvor, dodaje se u saopštenju Tužilaštva.

MUP Hrvatske za Krojfom je raspisao međunarodnu potjernicu prema nalogu Županijskog suda u Zagrebu gdje mu se u odsustvu sudi zbog pokušaja ubistva iz 1991. godine. Krojf se u vrijeme vođenja sudskog postupka u Hrvatskoj sklonio u BiH i boravio na području Posušja, Čapljine i Mostara.

 

Srna/Informer.ba