BiH Vijesti

Milorad Barašin: Poseban tim istražuje aferu “Prisluškivanje”

Tužilaštvo BiH formiralo je poseban tim koji istražuje aferu “Prisluškivanje” koja se odnosi na objavljivanje nelegalno prisluškivanih telefonskih brojeva u “Nezavisnim novinama”, potvrdio je glavni tužilac BiH Milorad Barašin.

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv NN lica koje je “Nezavisnim novinama” ustupilo dokaze o telefonskim brojevima lica osumnjičenih za kriminal, koje su pod prismotrom.

Barašin je naveo da su u timu tužioci Tužilaštva BiH i inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH.

”Aktivno se radi na rasvjetljavanju tog događaja. Potrebno je utvrditi otkud brojevi u novinama, ko je dao te brojeve i jesu li svi ti brojevi zaista iz naredbi Suda BiH i ostalih agencija. Odgovorni će biti procesuirani”, izjavio je Barašin za “Dnevni avaz”.

On je rekao da nisu tačne insinuacije da Tužilaštvo nije ništa odradilo.

”Niko ne prikriva taj slučaj. Plasiraju se insinuacije da Tužilaštvo nije ništa odradilo. To nije tačno! Čim se saznalo za taj događaj, odmah, prvog dana formiran je spis i na predmetu se radi. Predmet nije stavljen u sto, kao što nam se pokušava staviti na teret”, rekao je Barašin.

Na pitanje da li je objavljivanje brojeva u “Nezavisnim novinama” nanijelo štetu istragama Tužilaštva BiH, Barašin je istakao da to ne može tvrditi dok se ne vidi kako je i šta rađeno.

 

Srna/Informer.ba