Politika Udarno Vijesti

Milorad Dodik: 25. novembar nije Dan državnosti BiH

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas tvrdnju da 25. novembar “nije praznik BiH, jer njen nijedan relevatan organ nije donio takvu odluku”.

“Potrebno je donijeti novi zakon o praznicima da bi ti praznici bili općeprihvaćeni u BiH”, naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On tvrdi da se 25. novembar ne može, kako kaže, da “slavi kao Dan državnosti, jer BiH do ‘92. godine nije imala međunarodni legitimitet”, a u Dejtonskom sporazumu je rečeno da nastavljaju da važe propisi koji su važili na čitavoj teritoriji BiH.

“Međutim, u februaru, nekoliko mjeseci prije potpisivanja tog sporazuma FBiH donijela je odluku o proglašenju Dana državnosti, 25. novembra. Istrajavanje na toj priči govori o tome da Bošnjaci žele da se iskupe  za svoje prethodne grehove u Drugom svjetskom ratu, jer su masovno pripadali fašističkom pokretu i bili zastupljeni u Handžar divizijama i činili zločine nad Srbima, a tek kada je bilo jasno da će pobijediti antifašistička koalicija onda su se masovno priključili tom pokretu dva mjeseca pred kraj rata”, ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Ponovio je i da su Srbi “apsolutno dominirali u borbi protiv fašizma, a tek je bio mali broj Muslimana i Hrvata”, te da je pokušaj da se održi 25. novembar kao Dan državnosti “kupovanje novog legitimiteta koji nedostaje Bošnjacima, ovog puta političkog”.

Komentirajući posljednja saslušanja i privođenja zbog navodnih zločina nad srpskim narodom, on je ocijenio da se vjerovatno “radi samo o farsi”, te da nema spremnosti da se otvore pitanja zločina nad Srbima u Tužilaštvu i Sudu BiH “ovako kako su sada koncipirani”. 

Od strukturalnog dijaloga o pravosuđu, kazao je, očekuje da da odgovor da li su Sud i Tužilaštavo BiH formirani u skladu s Ustavom, buduću da ih Dodik smatra nelegalnim jer su nametnuti od  visokog predstavnika.

“Očekujemo da će Evropa sa stanovišta svog pravnog sistema dati odgovore da li to ima ustavnu osnovu ili ne. Ako ona podlegne političkom pritisku, mi ćemo koncipirati svoje politike koje mnogima mogu biti jasne već i sada”, rekao je Dodik i naveo da će se taj stav prihvatiti kakav god bude.

 

Fena/Informer.ba