Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik: Albert Einstein je bio u pravu

Odgovarajući na napade na njega i ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića o pokušaju da se preko Republike Srpske destabilizuje region, predsjednik RS Milorad Dodik je za beogradsku Politiku rekao da se oni ne zasnivaju na činjenicama nego na – predrasudama.

Ovo je potvrda da je Albert Einstein bio u pravu kada je rekao da je lakše razbiti atom nego predrasude“, izjavio je Dodik.

Udar na njih dvojicu, kako piše Politika, uslijedio je nakon pokušaja Jeremića da preko predstavnika RS u zajedničkim organima BiH obezbijedi podršku BiH u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija za osudu jednostrane odluke kosovskih vlasti da na sjever Kosova pošalje specijalnu policijsku jedinicu.

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića – da će BiH, pri odlučivanju u SB UN ‘voditi računa prije svega o vlastitim interesima, a ne o interesima Srbije ili čak Kosova’ je očekivana. Komšić ne želi sukob sa silama, koje su Srbiji otele Kosmet, jer one igraju značajnu ulogu i u BiH. One duvaju u jedra bošnjačkog političkog čamca, kojeg njegovi veslači – sarajevska politička elita – goni prema luci koju bih nazvao unitarna BiH. Komšić i njegovi istomišljenici ne žele da izgube podršku stranaca u ostvarivanju ovog cilja“, kazao je Dodik.

Izjavu Mire Lazovića da su Dejtonski sporazum, Republika Srpska i njen odnos prema vlastitoj državi BiH ključni problemi regiona, Dodik je ocijenio kao poziv potpredsjednika Socijaldemokratske unije BiH na rušenje Dejtona i ukidanje RS.

Mi se svim legalnim sredstvima borimo za očuvanje Dejtona i RS. I to je sarajevskim političarima prepreka da u miru ostvare svoj ratni cilj: da BiH bude država bošnjačkog naroda, u kojoj bi ostala dva naroda – Srbi i Hrvati – bili marginalizovani. Ja im poručujem da u tome neće uspeti“, odlučan je Milorad Dodik.

Za izjavu Vuka Jeremića – da poruka njemačke kancelarke Angele Merkel kako na sjeveru Kosova treba ukinuti paralelne institucije može da ima strateške posljedice po Balkan kojeg očekuje složeno vreme – politički analitičar Pejo Gašparević vidi kao “odjek nekadašnjeg viđenja Srbije kao žandara na Balkanu”.

Gašparević robuje Kominterninoj matrici o Srbima kao ugnjetavačima ostalih jugoslovenskih naroda. Činjenice govore suprotno – Srbi su od Kosovske bitke do danas najveći stradalnici i gubitnici na Balkanskom poluostrvu. Imajući u vidu ukupnu političku situaciju, neophodno je da se svi srpski vodeći političari u regionu sastanu i da utvrde političke principe koje će svi sprovoditi”, kaže Dodik.

 

Informer.ba