BiH Udarno Vijesti

Milorad Dodik: Atifa Dudakovića je trebalo davno uhapsiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da “postoje dokazi da je Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa Armije RBiH, počinio ratne zločine i da ga je davno trebalo uhapsiti”, ali da to što nije učinjeno govori o radu Tužilaštva i Suda BiH

 Komentirajući navode da je obavljen pretres u prostorijama bivše kasarne “Orljani” u Bihaću, u okviru, navodno, istrage protiv Dudakovića, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da, “kada je nešto vezano za RS, ljudi budu uhapšeni bez ikakvih ograničenja”.

S druge strane, predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću sve to “liči na marketing, jer se u suštini ništa ne dešava”.

“Nema hapšenja, optužnica, a Sud, Tužilaštvo i SIPA pokušavaju stvoriti sliku da rade nešto više o pitanju procesuiranja ratnih zločina nad Srbima“, navodi Radojičić.

 

Fena/Informer.ba
Za njega je “jasno da postoji pristrasnost u dosadašnjem procesuiranju ratnih zločina pred pravosudnim institucijama na nivou BiH”.

Govoreći o mogućem formiranju Vijeća ministara, Dodik, koji je predsjednik SNSD-a, ponovio je raniji stav da RS ako postoji spremnost u FBiH, može da uđe u taj proces, uz poštivanje Dejtonskog balansa te uz  uvjet da joj pripadnu resor vanjskih poslova i još tri ministarstva.