Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik: BiH je tradicionalno zaglavljena u neefikasnost

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je nije optimističan kada je riječ o BiH koja je “tradicionalno zaglavljena u neefikasnost”, a da je prijedlog lidera SDA Sulejmana Tihića o raspodjeli funkcija prema popisu iz 1991. godine atak da se napravi nova politička praksa i politička struktura u BiH.

“Sve što možete vidjeti od Tihićevog prijedloga, pa do opstrukcija u formiranju Savjeta ministara koji dolaze iz Federacije BiH i bošnjačke strukture i nemogućnosti da se usvoji realno moguć budžet koji opet dolazi iz bošnjačkih političkih struktura, jeste atak da se napravi jedna nova politička praksa i politička struktura”, rekao je Dodik.

On je nakon radno-konsultativnog sastanka sa najvišim funkcionerima RS i predstavnicima u zajedničkim organima u BiH izjavio novinarima da RS jasno stoji na strani dejtonskog koncepta BiH koji nigdje ne predviđa popis iz 1991. godine jer je to nešto što je nekad neko iznio kao tezu i floskulu pod pritiskom stranaca da bi se udovoljilo bošnjačkoj političkoj strukturi.

Dodik je naglasio da je moguće da se razgovara o zadnjem popisu, a ne popisu iz 1991. godine jer taj popis nije verifikovan, a bio je uzrok i razlog za nesporazum i političke sukobe koji su se dešavali nakon njega.

On je rekao da BiH može da egzistira samo kao složena država dejtonskog karaktera u kojoj se poštuje procedura, činjenice da postoje entiteti i tri konstitutivna naroda, ali se to ne poštuje i zbog toga se pojavljuju zastoji.

“Možda će se formirati Savjet ministara, ali on opet neće dati nikakva rješenja jer će biti zaglavljen u bazični politički problem BiH“, rekao je Dodik i dodao da je veliki optimista kada je riječ o RS, ali da za BiH nema nikakav optimizam.

 

Srna/Informer.ba