Politika Udarno Vijesti

Milorad Dodik: Fim Angeline Jolie nije zabranjen u RS-u

Kabinet predsjednika Republike Srpske saopštio je da je netačna tvrdnja da je film Angeline Jolie ‘U zemlji krvi i meda’ zabranjen u RS-u.

U Republici Srpskoj, kao demokratskoj zajednici i otvorenom društvu, uvažavaju se sve slobode, pa tako i umjetničke, i shodno tome nema cenzure niti bilo kakvih zabrana. Filmski distributeri u Republici Srpskoj imaju potpunu slobodu da u ovdašnjim bioskopima distribuiraju filmove po svom nahođenju i u njihov izbor niko se ne miješa“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se konstatuje da priča o zabranama i cenzurama spada u oblast konstrukcija, jer u Republici Srpskoj, koja poštuje najviše demokratske standarde, uopšte ne postoje tijela koja se bave cenzurom i zabranama.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je nedavno da ovo ministarstvo niti zabranjuje, niti dozvoljava prikazivanje filmova u RS-u, nego distributer samostalno bira filmove koje će da prikaže.

Distributer filma za Republiku Srpsku i direktor Multipleksa “Palas” u Banjaluci Vladimir Ljevar kaže da će u svom kinu puštati filmove koje ljudi hoće da gledaju, navodeći da sa ovim ostvarenjem to nije slučaj.

Taj film definitivno neće biti prikazan u Banjaluci i to je moja odluka. Ja određujem šta će igrati u `Palasu`, a šta ne“, rekao je Ljevar.

 

Srna/Informer.ba