Politika Udarno Vijesti

Milorad Dodik: Ili novac od PDV-a ili raspad sistema

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS želi da joj bude vraćeno gotovo 53 miliona maraka duga na osnovu prihoda od indirektnih poreza u prethodne tri godine, te najavio da će u suprotnom biti preduzete mjere koje će, kako je naveo, dovesti do kraha institucija.

“Ne mirimo se sa činjenicom da nam se na ime prihoda od indirektnih poreza u prethodne tri godine duguje 52,97 miliona KM. Mi tražimo da nam se vrati novac ili ćemo preduzeti mjere koje će dovesti do kraha institucija”, rekao je Dodik novinarima u Rogoljima kod Gradiške, gdje prisustvuje manifestaciji “Rogoljska žetva”.

Istakavši da se RS konstantno potkrada nepravilnom raspodjelom prihoda od indirektnih poreza, Dodik je rekao da je u RS ostvareno povećanje potrošnje i ekonomski rast, što je dovelo do povećanja koeficijenta raspodjele prihoda sa 32,47 na 32,97 posto.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je jučer koeficijente za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, prema kojima će RS-u ubuduće pripadati više novca. Novi koeficijent Srpske iznosi 32,97 umjesto dosadašnjih 32,47 posto, što je rezultat rasta krajnje potrošnje na osnovu koje se i računa.

Na jučerašnjoj sjednici ponovo nije postignut sporazum o poravnanju duga za 2008, 2009. i 2010. godinu. Prethodno, ni u maju Upravni odbor UIO BiH nije postigao dogovor o poravnanju duga Federacije BiH prema RS-u, poslije čega je RS odlučila da podnese tužbu.

Pravobranilaštvo RS, prema zahtjevu Ministarstva finansija RS-a, 15. jula podnijelo je Sudu BiH tužbu za nadoknadu štete protiv Uprave za indirektno oporezivanje, a vrijednost spora je 52,97 miliona maraka.

 

Srna/Informer.ba