Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik: Isti statavovi o formiranju Vijeća ministara i na sastanku u Mostaru

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odazvat će se sastanku političkih lidera u BiH, najavljenom za 5.septembar u Mostaru, te ponavlja ranije uvjete o formiranju novog Vijeća ministara BiH, u kojem bi Srbima pripala četiri resora, uključujući i mjesto šefa bh.diplomatije.

RS je i ranije bila spremna da uđe u formiranje zajedničkih institucija vlasti. Mjesecima čekamo da se riješe problemi, prije svega, unutar Federacije BiH“, kazao je danas Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i ponovio da u Vijeću ministara treba zadržati princip rotacije i konsenzusa, jer je kaže, BiH složena „državna zajednica“, sastavljena od dva entiteta i tri naroda i „to mora biti predstavljeno na nivou BiH u zajedničkim organima“.

Iznio je odranije poznati stav da po njemu BiH nema vladu, već Vijeće ministara, upravo zbog „složene“ državne strukture.

U ovom mandatu predstavnicima iz RS-a pripadaju četiri ministarska mjesta, od čega i mjesto šefa diplomatije i to je, ne uvjet, već minimalna potreba da se uvaže interesi RS-a. Ne mislimo da treba da idemo za politikom Zlatka Lagumdžije i SDP-a, jer očigledno njegov zahtjev da bude ministar spoljnih poslova predstavlja jedan od osnovih razloga zašto BiH nema Vijeće ministara“, tvrdi Dodik i navodi da entiteti ne osjećaju veliku štetu što nema formiranog novog Vijeća ministara.

Pokazalo se da oni mogu da funkcioniraju i bez tog organa i na tom sastanku u Mostaru ću iznijeti ove pozicije“, kazao je predsjednik SNSD-a.
Dodik od nastavka razgovora o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH očekuje da pokaže, kako kaže, sve nelogičnosti pravosudnog sistema.”

Ponavlja da je neophodna redefinicija Suda i Tužilaštva BiH, a za Visoko sudsko i tužilačko vijeće tvrdi da ne ostvaruje svoju ulugu, jer je „više u funkciji političkog predstavljanja i poltronizacije stranim strukturama“ te da od „nezavisog pravosuđa u BiH nema ništa“.

Činjenica je da su sudovi nastali bez ustavnog osnova, nasiljem visokih predstavnika koji su nametnuli zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji nemaju svoj ustavni i dejtonski osnov. Morat će se naći rješenje o svemu tome. Mislimo da BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo BiH u ovom obliku i da ih treba redefinirati“, naveo je on.

Kroz strukturalni dijalog, u koji vjeruje, tvrdi, treba da se sve ovo riješi.

Teško se dolazi do dogovora, potvrdio je, o svim ovim pitanjima, ali „vjeruje u objektivnost evropskih institucija i praksu koju su imali s drugim zemljama“.

 

Fena/Informer.ba