Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik: Izgradićemo mehanizam odbrane RS-a

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da će RS izgraditi mehanizam svoje odbrane od onih koji je podrivaju.

Dodik je rekao da su oni koji danas vode RS uvjereni da RS ima pravo na što širu nacionalnu integraciju, pa i državnu sa Republikom Srbijom, jer je Srbija matica srpskog naroda i RS se toga ne treba stidjeti.

RS je za nas svetinja koju sadašnje rukovodstvo nikada neće izdati. RS je na dobrom putu i neće dati ništa od svojih prava koja joj po Dejtonu pripadaju, već će u budućnosti samo jačati i tražiti prava koja su joj oteta“, istakao je Dodik, obraćajući se okupljenima u Milića Gaju kod Kozarske Dubice povodom obilježavanja 70. godišnjice od podizanja ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik RS je naglasio da nema nijedne dileme u postojanje RS i da je srpski narod zaslužio da ima svoju Republiku.

RS je danas najvažniji politički faktor u BiH i nema BiH bez RS, ali RS može bez BiH“, rekao je Dodik.

On je naveo da srpski narod više nema pravo ni na jednu istorijsku iluziju, a jedino je tačno da RS nije iluzija. “To što nas drže u BiH ne znači da su u pravu, RS pripada srpskom narodu i drugima koji žele to da prihvate“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je RS stabilna i mirna i da se rukovodstvo bori da obezbijedi što više posla, pomogne poljoprivredu u visini od 60 miliona maraka na godišnjem nivou.

Želimo da vidimo rehabilitovano selo u RS i razvoj industrije i to je naš dug prema ljudima i našoj djeci koja će ovdje živjeti“, istakao je Dodik.

On je rekao da ekonomija nije samo u problemu na ovim prostorima, već i širom svijeta, navodeći da će na večerašnjim vijestima biti najvažnija da li će SAD izbjeći ekonomsku propast ili ne.

Tako da djeluje da smo mi mnogo stabilnija priča i daleko od propasti. RS nikada propasti neće, jer je naša vjera u ono što imamo danas najjača, a to je RS“, istakao je predsjednik RS.

Govoreći o obilježavanju Dana ustanka u Drugom svjetskom ratu, Dodik je rekao da je ponosan što pripada srpskom narodu koji ima veliku slobodarsku tradiciju, koji je najvećim dijelom u bivšoj Jugoslaviji nosio antifašističku borbu, zbog čega ne može biti zločinački i genocidan.

Srpski narod je slobodarski jer je slobodu želio da podijeli i živi sa drugim narodima u Jugoslaviji, ali drugi to nisu htjeli“, rekao je Dodik.

On je rekao da činjenice ostaju da je u Drugom svjetskom ratu u partizanskim jedinicama najviše bilo Srba, dok su drugi narodi djelimično učestvovali.

Postoji samo jedna razlika između borbe od 1941. do 1945. i 1991. godine, a to je da su Srbi vjerovali da izborena sloboda 1945. pripada svima, a 1991. godine su shvatili da tu slobodu žele da ugroze oni sa kojima su je 1945. dijelili“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da neki u Sarajevu danas žele da prisvoje civilizivane vrijednosti antifašizma i govore da to pripada samo njima, ali to nije tačno.

Zasluge pripadaju ovdje, jer je ovdje podignut ustanak, a ne u Sarajevu, Bugojnu ili Zenici i ovdje u Potkozarju u RS narod se okupio i podigao ustanak“, naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može biti perjanica antifašističke borbe kada je njegov otac Alija Izetbegović bio u Handžar diviziji.

Srna/Informer.ba