Politika Udarno Vijesti

Milorad Dodik: Nema novog Vijeća ministara u septembru, možda naredne godine

Nije realno očekivati formiranje novog Vijeća ministara BiH u septembru ove godine, rekao je juče Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Ali je moguće da to bude do septembra naredne godine”, poručio je Dodik i dodao da će kao predstavnik najjače političke partije iz RS i predsjednik RS otići na svaki sastanak na kojem će biti riječi o formiranju Vijeća ministara, osim onih koje bi sazivao OHR ili strane ambasade.

“Ja sam svoj kredit da sazivam sastanke ispucao kada sam pokušao da sazovem sastanak u Sarajevu u zgradi parlamenta, kada su došli predstavnici Hrvata, ali ne i predstavnici Bošnjaka, pa mi djeluje iluzorno da ih sada pozivam u Banjaluku”, rekao je Dodik.

Ponovio je stav da legitimnim predstavnicima Hrvata pripada pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara i još dva ministarstva, te da RS očekuje četiri ministarstva, od kojih je jedno Ministarstvo Inostranih poslova (MIP).

“Ne ‘zakivamo’ sva četiri mjesta, nego tražimo da jedno od ta četiri bude MIP, ali za ostala tri mjesta bismo se dogovarali“, rekao je Dodik.

Za početak septembra najavio je sastanak rukovodstava SNSD-a i SDS-a u vezi sa zajedničkom politikom na nivou BiH.

“Na dnevnom redu će biti sva naša pitanja u vezi sa BiH. Biće i svi predstavnici RS u zajedničkim institucijama“, rekao je Dodik.

Istakao je i da RS poštuje teritorijalni integritet BiH i njen međunarodni subjektivitet, ali kaže da je nezadovoljna svojim položajem u njoj, zbog čega će u septembru Narodnoj skupštini RS izložiti informaciju o tome koliko RS gubi zbog BiH i koliko je BiH košta. Rekao je i da iz Dejtonskog sporazuma proističe paritet naroda i entiteta u predstavljanju u zajedničkim institucijama, što sada neko želi da promijeni na štetu RS.

“Promjena tih odnosa dugoročno šteti RS i RS neće ući u to “, poručio je.

Istakao je i da ostaje pri tvrdnji da je BiH državna zajednica, iako je zbog te izjave bilo oštrih kritika na njegov račun.

“BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a ako je nešto sastavljeno, to je onda zajednica i to je moj odgovor na čestu polemiku o tome da se radi o urušavanju Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

Objašnjavajući zbog čega RS nije dala saglasnost za dodjelu sredstava iz pretpristupnih fondova EU za ovu godinu, rekao je da je RS nezadovoljna sa četiri projekta, čijim bi se implementiranjem, kako je pojasnio, jačala BiH kroz jačanje ili formiranje novih institucija.

Naveo je da je u RS u toku trend smanjenja nezaposlenosti, a unutrašnji i vanjski dug RS, koji su, kako je rekao, najvećim dijelom nastali prije 1992. godine i kasnije, isplatama ratnih odšteta, su pod kontrolom i znatno ispod evropskih standarda zaduživanja.

“Fizički obim industrijske proizvodnje u junu ove godine u odnosu na jun lani povećan je za 7,9 odsto, i to je najveće povećanje koje je RS imala u regionu”, rekao je Dodik te poručio da RS neće prihvatiti povećanje budžeta BiH ni za jedan fening.

Političku i ekonomsku situaciju u RS Dodik je juče predstavio brigadnom generalu Geriju Hafmanu, novimenovanom komandatu NATO-a u BiH, naglasivši opredijeljenost Republike Srpske za očuvanje mira, stabilnosti i dosljedno poštovanje i sprovođenje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nije šala, otvaramo predstavništvo”

Nijednog trenutka nismo se šalili da ćemo otvoriti predstavništvo RS u Sarajevu i mi ćemo to i učiniti, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Kao razloge za otvaranje predstavništva naveo je potrebu koordinacije svih institucija RS koje se po bilo kojem osnovu pojavljuju u FBiH, kao i položaj Srba u FBiH, te neraščišćene dugove FBiH prema RS koji se odnose na dugovanje u Upravi za indirektno oporezivanje, i dug od oko 600 miliona maraka na ime penzionera koji su penziju zaradili na teritoriji FBiH, a žive u RS.

Novac od presude za socijalno ugrožene

Komentarišući presudu Osnovnog suda u Banjaluci, Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da će novac od presude protiv Federalne televizije (FTV) biti uplaćen za potrebe socijalno ugroženih u FBiH. Dodik je tužio FTV zbog priloga od 14. januara 2008. u emisiji “60 minuta”, a dosuđeno je da mu autori i urednici emisije Bakir Hadžiomerović, Slobodan Vasković i Damir Kaletović isplate 5.000 maraka odštete.

“Mislim da je pravo suda da presudi i ja to poštujem. Inače, svaka emisija ima po jednu tužbu“, rekao je Dodik.

 

Nezavisne novine/Informer.ba