Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik: Nemamo ništa protiv održavanja vanrednih izbora

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Vijeće ministara BiH još dugo neće biti formirano, jer se radi o konceptualnim sukobima različitih načina viđenja BiH, i dodao da održavanje vanrednih izbora ne bi riješilo problem.

Mislim da je problem sistemske prirode i da su razlike u konceptualnom pristupu o onome što jeste BiH. U tome je prošlo godinu dana od izbora i proći će još mnogo godina dok se ne razriješe ta pitanja“, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Predsjednik Dodik je istakao da SNSD nema ništa protiv održavanja vanrednih izbora, ali da bi to bilo potpuno nepotrebno i da bi izbori kada je riječ o RS pokazali isti rezultat.

On je dodao da je RS izabrala svojih 14 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predstavnike u Domu naroda, i da se izbori ne bi mogli baviti pitanjem sistema rotacije, jer se ono može riješiti “jedino referendumom”.

I da se provedu vanredni izbori, RS bi ponovo izabrala svoje predstavnike, ali bismo se onda suočili sa konceptualnim problemima BiH“, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je naglasio da od načina na koji će biti formiran Vijeće ministara zavisi i da li će Srbi u BiH “biti majorizirani”.

Mi ćemo se vraćati pisanom Dejtonskom sporazumu i nas duh Dejtona ne interesuje, jer je on visokim predstavnicima omogućio da ‘nametnu 200 zakona’, za koje ćemo tražiti da budu poništeni u Parlamentu BiH“, poručio je Dodik.

Dodik je ponovio da su za RS neprihvatljiva tri ministarska mjesta u Vijeću ministara, jer joj “pripadaju” četiri mjesta i jer u toj instituciji ne može da bude više od dvije trećine predstavnika Federacije BiH.

Primarno, naš cilj su četiri ministarska mjesta i ako na drugoj strani bude spremnosti da prihvati naša legitimna ustavna prava, onda nam neće trebati novi izbori“, rekao je Dodik.

 

Srna/Informer.ba