Politika Udarno Vijesti

Milorad Dodik: Nikada nisam pozivao na otcjepljenje RS-a, to mi je podmetnuto

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da nikada nije pozivao na otcjepljenje Republike Srpske /RS/ od BiH i da mu je to “spretno podmetnuto”.

Dodik je za ljubljanski list “Delo” rekao da je namjera da onaj ko želi da ostvari koncept dominacije Bošnjaka nad drugim narodima i tako krši dejtonske principe – ispadne nevin, a da svu krivicu svali na njega koji se zalaže za poštovanje uloge, statusa i ovlaštenja RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da RS ništa ne ruši, već se jasno protivi institucijama koje su bile osnovane bez ustavne i zakonske osnove i samo troše zajednički novac, kao što je to Agencija za javne koncesije na nivou BiH.

Dodik je rekao i da visoki predstavnik nema više šta da traži u unutrašnjim pitanjima BiH.

“Poštujemo dejtonsku ulogu visokog predstavnika i njegov doprinos stabilnosti i miru, ali dalje očuvanje OHR-a samo dodatno potkopava ugled te institucije, jer ne možete sa naklonošću gledati na nekog ko vam nameće zakone bez ikakve pravne osnove”, rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da ne izbjegava razgovor o formiranju vlasti na nivou BiH, ali da su problem bošnjačke političke elite, a prije svega /predsjednik SDP-a Zlatko/ Lagumdžija, koga je optužio da “mijenja temeljne dejtonske principe zastupljenosti konstitutivnih naroda i rotacije nosilaca ključnih položaja”.

Prema Dodikovim riječima, Sarajevo želi “formalno da zadovolji načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda tako da na ključne položaje postavlja Srbe i Hrvate koji su po volji Lagumdžiji, a ne političke predstavnike kojima su Srbi, odnosno Hrvati većinskom podrškom na izborima dodijelili nesporni legitimitet.

Govoreći o hapšenju Ratka Mladića i zločinu u Srebrenici, Dodik je rekao da svako treba da odgovara za svoju krivicu, ali i da “ostaje gorak utisak da zločini nad Srbima ni izdaleka nemaju jednaku pažnju i tretman kao zločini koje su Srbi počinili nad drugima”.

Predsjednik RS ne poriče da je u Srebrenici počinjen zločin velikih razmjera i da krivci moraju biti kažnjeni, ali smatra da su oni koji su požurili sa kvalifikovanjem zločina kao genocida uradili to iz političkih razloga.

Dodik je naglasio da je RS “realizovala sve zahtjeve Haškog tribunala i nije sakrila nijednog optuženika”.

 

Srna/Informer.ba