Politika Udarno Video Vijesti

Milorad Dodik: Nismo odustali od referenduma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da Banjaluka nije odustala od najavljenog referenduma, već ga je odložila kako bi se pružila šansa rješenju problema dijalogom u saradnji sa Evropskom unijom.

Nakon što je Evropa ponudila posredništvo u pokušaju rješavanja spornih pitanja, zaključili smo u zajedničkoj izjavi s komesarom za spoljne poslove EU Catherine Ashton da za sada referendum nije neophodan“, izjavio je Dodik novinarima uoči predavanja na Pravnom fakultetu o aktuelnim pitanjima u RS.

Dodik je rekao da se ne radi o odustajanju, već o odluci da se pruži mogućnost razgovoru, kako bi se došlo do odgovora na četiri pitanja koja su bila i osnovni razlog za raspisivanje referenduma.

To su pitanja u vezi sa procesuiranjem zločina nad Srbima, rješavanjem pitanja retroaktivne primjene zakona, donesenog 2003. godine, mogućnosti da jedno lice, a to je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, imenuje i prvostepeno i drugostepeno vijeće, kao i situacijom oko teritorijalne nadležnosti Tužilaštva“, rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će, kako se očekuje, u junu u BiH doći komesar za proširenje Evropske unije Štefan File, koji će predsjedavati zajedničkom komisijom imenovanom da riješi pomenuta pitanja, prenosi RTS.

Uvjeren sam u mogućnost postizanja dogovora, pošto se rješenja koja mi tražimo podudaraju sa evropskom praksom i evropskim standardima. Zato referendum u ovom trenutku nije neophodan, s tim da je on kao oblik demokratskog izjašnjavanja legitimno pravo svakog naroda, svake republike i od tog prava niko u RS nije odustao“, rekao je Dodik.

 

Informer.ba