Politika Udarno Vijesti

Milorad Dodik: Republika Srpska – naš zavjet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na svečanoj akademiji u povodu Dana RS-a, koji se obilježava u tom bh. entitetu, iznio niz optužbi na državu BiH, ponašanje nekih međunarodnih zvaničnika, ali i selektivno djelovanje državnih pravosudnih institucija.

Navodeći da je prije 20 godina „stvorena RS plebiscitarnom voljom srpskog naroda na miran način, odlukama demokratski izabranih poslanika u skupštini srpskog naroda u BiH“, Dodik je kazao da je RS „nastala kao istorijska potreba i izraz legitimne volje srpskog naroda, a ne kao rezultat ratnih sukoba, jer je u to vrijeme u BiH bio mir“.

Govoreću o nastanku RS-a, ustvrdio je, između ostalog, da je ona „zavjet da ćemo živjeti kao slobodni i dostojanstveni ljudi, a u nju su ugrađeni naša vjekovna borba protiv tiranije i zla, protiv fašizma i rasizma“.

On kaže da „u vrijeme nastanka RS-a nije bilo države BiH, koja će tek referendumom 1. marta 1992., bez učešća srpskog naroda pokušati, na nezakonit način da se nametne, što je bio završni cilj ostvarenja namjere muslimanske politike toga vremena“.

Naveo je i da je i danas namjera nekih da BiH bude država „isključivo po mjeri većinskog bošnjačkog naroda“.

Citirao je i Aliju Izetbegovića kada je predstavljao predizbornu platformu svoje partije, navodeći kako je rekao „Građanska država ili građanski rat“, te da „kada to nije bilo moguće ostvariti na legalan način Izetbegović je paralelno počeo osnivanje paravojne patriotske lige ‘Zelenih beretki’, suprotno zakonima BiH i Jugoslavije“.

Izetbegović je, tvrdi Dodik, rekao i da će „za državu žrtvovati mir“, te citirao i ono što je u svojoj knjizi napisao nekadašnji mirovni posrednik u BiH Žoze Kutiljero, a tiče se plana koji je predlagao za BiH.

Dodik je također govorio i o srpskim žrtvama u svim proteklim ratovima, navodeći da su Srbi bili antifašisti, te dodajući da je RS „cijelo vrijeme posljednjeg rata imala status ratujuće strane i kao takva je učestvovala u svim mirovnim pregovorima, koje je vodila međunarodna zajednica, čime je još tada imala priznat međunarodni legitimitet“.

„Svoj legalitet kao osnove suverene vlasti unijeli smo i najvećim dijelom zadržali potpisivanjem svih 11 aneksa Dejtonskog sporszuma. Pored svih atributa suverenosti potvrđeno nam je pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i vojsku“, ustvrdio je entitetski predsjednik u obraćanju na svečanoj akademiji u povodu dana RS-a.

Govoreći o dejtonskoj BiH, on je ustvrdio da je ona prema tom dokumentu određena da „funkcioniše jedino prema vani, u međunarodno priznatim granicama, a sva ostala vlast pripada entitetima“.

Za Vijeće ministara je rekao da „nije nikakva vlada BiH“, a da  „nametanjem i kršenjem Dejtonskog sporazuma sada ima devet ministarstava i preko 80 agencija na nivou BiH, koje troše naše pare za izmišljene poslove i ništa nam ne koriste“.

Dodik je ustvrdio da te namjere nametanja ni sada nisu promijenje, već samo metode.

Govoreći o ratnim zločinima, kazao je da ih je bilo na svim stranama.

„Nijedan zločinac ne smije biti zaštićen od pravne kazne sve dok je biološki živ. Ali, tu ne smje biti selektivne pravde, montiranih optužnica, iznuđenih prznanja kako to sada radi Tužilaštvo i Sud BiH, da su žrtve samo na jednoj strani, a na drugoj samo zločinci. To je cilj onih koji RS proglašavaju genocidnom trvorevinom. Na te laži i prekrajanja stvarnih događaja nikada nećemo pristati“, naveo je entitetski predsjednik.

O ulozi međunarodne zajednice je rekao, između ostalog, da je „krenula u nepravnu reviziju i poništavanje bitnih odredaba Ustava BiH“, što je najviše bilo u vrijeme madata Pedija Ešdauna“, pri čemu je citirao i neke dijelove iz njegove knjige o „bonskim ovlaštenjima“….

Dodik je u obraćanju na svečanoj akademiji naveo kako je „sadašnja BiH nastala voljom međunarodne zajednice i pristankom zaraćenih strana, Srba, Bošnjaka i Hrvata“.

On kaže da se „bori da očuva statust RS u dejtonskoj BiH i da se ta politika može sažeti u rečenici – samostalna RS u dejtonskoj BiH“.

To je, kaže, i legalno i legitimno, a da oni koji krše Dejtonski sporazum moraju se zapitati – kuda to vodi.

„Nama BiH nije tjesna. Mi želimo da ona konačno profunkcioniše u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kao servis svojih entiteta, kantona i naroda i građana. To tražimo da bi BiH bila prihvaćena od svih. Napedak RS je napredak za cijelu BiH. Niko od nas ne može očekivati da se odreknemo svoje autonomije. Naša prava i interese uporno ćemo braniti svim pravnim i političkim sredstvima. RS je danas nezaobilazan faktor odlučivanja u BiH, a njen stav se poštuje na regionalnom i širem planu. Želimo da nastavimo da razvijamo dobre odnose s bratskom Srbijom, Rusijom, Izarelom, Eu, SAD-om, državama regiona i širom svijeta“, kazao je Dodik.

Spomenuo je u svom govoru i Kosovo.

„Ne možemo i danas da se ne sjetimo stradalnika na Kosovu i da ponovimo punu podršku Srbiji i njenim nastojanjima da sačuva suverenitet u okolnosima kada su interesi moćnih iznad međunarodnog prava i pravde“, naveo je on.

Za EU je kazao da jeste okvir kojem se teži, ali i dodao da ona „nije neko idealno mjesto zbog krize kojh ‘drma’ i njene temelje…“, pa će se u takvim okolnosima „pažljivo promišnjati naš pristup i ostaviti otvorenim više mogućnosti i izabrati one koje će biti najbolja za RS i njene građane“ .

Svečanoj akademiji prisustvovali  su i predsjednik i premijer Republike Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej, režiser Emir Kusturica, koji se, nakon Borisa Tadića, također obratio prisutnima na ovom skupu.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, te predsjedstavnici HDZ-a Dragan Čović i Borjana Krišto, te zvaničnici RS-a.

Na svečanoj akademiji pod motom “RS-glas koji se čuje”, prikazani su i neki detalji, kako je rečeno, projekcije RS-a u budućnosti, pa je tako prikazan voćnjak iz 2032., automobil iz iste godine, univerzitet, ekološka kuća…

 

Fena/Informer.ba