Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik : Sjever Kosova treba odvojiti i pripojiti Srbiji

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da bi srpski odgovor na situaciju na sjeveru Kosova morao da bude daleko energičniji i da Srbija izađe sa zahtjevom da se sjever Kosova odvoji i pripoji Srbiji.

Dodik je naglasio da bi Srbija tim zahtjevom trebalo da uslovi bilo kakvo dalje kretanje ka Evropskoj uniji i da bi u slučaju odvajanja sjevernog dijela, srpske enklave na ostatku Kosova trebalo zaštititi po međunarodnim standardima, kao i srpske manastire.

Prema njegovim riječima, pristup Republike Srpske kosovskom pitanju je jasan i ono je za Srbiju državotvorno pitanje broj jedan, jer je riječ o njenom teritorijalnom integritetu, ali nacionalno pitanje broj jedan za Srbiju mora da bude RS jer u njoj živi najveći broj Srba izvan Srbije.

Dodik je sinoć za Radio-televiziju RS rekao da za interese Srba na Kosovu ne postoji razumijevanje Zapada koji “srpskoj državi nudi šargarepu koja se zove EU”, i da se, ukoliko ne bude razumijevanja Zapada za zahtjev Srbije, treba okrenuti drugim saveznicima u svijetu.

Komentarišući nedavna dešavanja na sjeveru Kosova u kojoj je povrijeđeno više od 100 Srba, Dodik je istakao da je “riječ o bezočnoj akciji KFOR-a koji je zaposjeo granice, što znači da je ta akcija organizovana i da se iskoristila situacija u kojoj Srbija ne može da se suprotstavi silom”.

 

Srna/Informer.ba