Politika Udarno Vijesti

Milorad Dodik: Sonrensen je došao da radi evropske, a ne bh. poslove

Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozdravlja imenovanje šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena, s kojim očekuje partnersku saradnju, te ostaje pri ranijim stavovima kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara.

Sorensen je izbor EU-a i on je došao ovdje da radi evropske, a ne bh. poslove. Bit ćemo mu partneri i ne želimo da gubimo našu autonomiju. Naša aktivnost i pristup otvorenim pitanjima evropskih integracija je konstruktivan“, naveo je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na pres-konferenciji nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

Izražena je spremnost da dođe do usvajanja zakona o popisu stanovništva i sistema državne pomoći, ali očekuje da u odredbama zakona stoji da je RS “jedna stastistička jedinica u popisu“.

On kaže da “stara ideja o popisu u RS-u nikada nije napuštena i služi kako bi dovela do donošenja popisa na državnom nivou“.

U zakonu o sistemu državne pomoći smatraju da mora biti definiran stari način izbora koordinacionog tijela, jer je izmijenjen u posljednjoj verziji utvrđenoj na Vijeću ministara, a ukoliko tog člana ne bude, SNSD neće dati saglasnost na taj zakon.

Kao neprihvatljive, odbijene su moguće najave proširenja Vijeća ministara, jer, kaže Dodik, Ustav predviđa da je moguće doći do izbora novog sastava, “te da iz FBiH ne može da bude više od dvije trećine ministara, a RS-u pripadaju četiri resora, uključujući i mjesto šefa bh. diplomatije“.

Te stavove zastupat će i na predstojećem sastanku lidera u Sarajevu, a kaže da će možda i doći do dogovora ukoliko se parneri iz Federacije BiH dogovore.

Ponovljeni su i poznati stavovi od kojih SNSD neće odustati kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara BiH, a GO je partnerstvo s SDS-om na državnom nivou ocijenio dobrim te podržao stavove s Jahorine.

Ocijenjeno je i da se i dalje “održava stabilnom” situacija u RS-u, da postoje “izazovi” na ekonomskom planu te da predstoje reforme u oblasti socijalnog i penzionog sektora.

Novi val ekonomske krize u Evropi će ponovo uslijediti i stvorit će nove izazove i kod naše poslovne strukture“, prenio je Dodik zaključak svojih partijskih kolega.

GO SNSD-a odlučio je i da se redovni Sabor stranke održi u Zvorniku 8. oktobra, a na njemu će biti biran predsjednik, odnosno novo rukovodstvo stranke.

Dodik tvrdi i da postoji “nastojanje da se i dalje prema RS-u što je moguće više uputi klevetničkih stvari o njenom položaju i stanju“, te dodaje da su oni koji rukovode tim entitetom svjesni su da postoje “značajni i teški ekonomski problemi, te cijene da je uspjeh sadašnje politike i to da se što više zadrži postojeće stanje, a ne da se ide na lošije”.

 

Fena/Informer.ba