Intervju Vijesti

Milorad Dodik: Teritorijalni integritet BiH nije upitan

Potpuno uvažavamo činjenicu da je BiH međunarodno priznata i suvrena državna zajednica i ne dovodimo u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali želimo i da naši partneri u Sarajevu potpuno uvaže činjenicu da je međunarodnim ugovorom BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“Oni moraju prihvatiti činjenicu da je samim tim Republika Srpska u Dejtonu dobila tu vrstu međunarodnog priznanja. To je polazna osnova našeg političkog djelovanja. Ako neko misli da može reće BiH je trajna kategorija a Republika Srpska privremena onda ne može očekivati drugi naš odgovor da je Republika Srpska trajan a BiH privremen aražman. Tu nema niti će biti dileme dok sam ja predsjednik Republike i dok sam na čelu najjače stranke. Nisam spreman na drugačije razmišljanje niti djelovanje“, kaže Dodik.

NN: Posljednje optužbe Islamske zajednice BiH i zahtjevi Reisa Cerića islamskim zemljama da Vas proglase za nepoželjnu osobu dodatno su zakomplikovali odnose u BiH. Ima li izlaza iz ove zaista sumorne situacije?

DODIK: Reis ulema Mustafa Cerić i dio Islamske zajednice već odavno izlaze iz okvira vjerskih pitanja i bave se političkim temama koje nemaju ništa sa islamom i vjerom. Kao odgovoran političar moram reagovati na političke komentare svidjeli se oni reisu Ceriću ili ne. Znam da on lično ima velike političke ambicije i da je poprilično nervozan zbog približavanja izbora u Islamskoj zajednici ali to mu ne daje za pravo da on usmjerava političke procese po svojoj želji, poziva na donošenje novog ustava i određuje ko može, a ko ne može govoriti o budućnosti BiH.

Pozivam Cerića da ukoliko ne bude reizabran na fukciju reisa osnuje političku stranku ili se priključi jednoj od postojećih u bošnjačkoj političkoj zajednici pa da vidimo koliki to on lično ima legitimitet da iznosi političke stavove. Sve dotad treba da se drži vjere i vjerskih tema a ne da meni ili drugim izabranim političarima određuje pravila igre. To je jedan od izlaza iz ove situacije.

Mada sam mnogo puta to govorio, evo moram da ponovim, lično ne mrzim ni jednog čovjeka zato što je druge vjere, musliman, katolik, jevrej, protestant. Imam mnogo prijatelja Bošnjaka i poštujem taj narod i njihovu religiju jer smatram da su kao i svi narodi u BiH podnijeli veliku žrtvu i teret u proteklom ratu. Ali kao političar jednostavno moram da kažem šta mislim o zvaničnoj politici bošnjačkih partija, dakle ne govorim o narodu i muslimanima već o zvaničnoj politici Sarajeva, o njihovoj težnji za dominacijom nad druga dva naroda i da se zbog takve politike  nalazimo se godinama u agoniji.

NN: I vaša tvrdnja da će se BiH raspasti dodatno je podigla temperaturu na političkoj sceni. Šta je zapravo Vaš politički stav u pogledu međunarodno priznate i u Dejtonu međunarodnim ugovorom verifikovane države?

DODIK: Republika Srpska i ja kao predsjednik potpuno smo privrženi Dejtonskom mirovnom ugovoru. I to slovu Dejtona, onako kako to piše, a ne nekom imaginarnom kako ga pokušavaju tumačiti pojedini ambasadori i dijelovi političke čaršije u Sarajevu. To ne prolazi niti će prolaziti. Svi politički procesi koji se danas odvijaju su procesi dezintegracije BiH. Ali oni su samo reakcija u srpskom i hrvatskom korpusu zbog politike koja se godinama provodila u Sarajevu i koja je za cilj ima potpuno obesmišljavanje entiteta i dominacije jednog naroda nad druga dva.

Svi znaju i po ko zna koji put ponavljam da mi potpuno uvažavamo činjenicu da je BiH međunarodno priznata i suvrena državna zajednica. Dakle ne dovodimo u pitanje teritorijalni itegritet BiH ali želimo i da naši partneri u Sarajevu potpuno uvaže činjenicu da je međunarodnim ugovorom BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Moraju prihvatiti činjenicu da je samim tim Republika Srpska u Dejtonu dobila tu vrstu međunarodnog priznanja. To je polazna osnova našeg političkog djelovanja.

Ako neko misli da može reće BiH je trajna kategorija a Republika Srpska privremena, onda ne može očekivati drugi naš odgovor nego da je Republika Srpska trajan a BiH privremen aražman. Tu nema niti će biti dileme dok sam ja predsjednik Republike i dok sam na čelu najjače stranke. Nisam spreman na drugačije razmišljanje niti djelovanje.

Dakle, o tome ja govorim kad kažem da će se BiH prirodno raspasti jer politika koja ima za cilj urušavanje Republike Srpske može urušiti samo BiH, Republiku nikada.

 

Nezavisne/Informer.ba