Politika Vijesti

Milorad Dodik: Učinit ćemo sve da načelnik Srebrenice bude Srbin

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik izjavio je da će pozivi stranom faktoru da onemogući izbor Srbina za načelnika opštine Srebrenica biti neuspješni i poručio da se Izborni zakon neće mijenjati.

Dodik je ocijenio da pozivi potpredsjednika SDA Sadika Ahmetovića SAD i Evropskoj uniji da spriječe izbor srpskog kandidata na lokalnim izborima u Srebrenici predstavljaju zahtjeve iz vremena aparthejda, koji ugrožavaju kolektivna prava.

On je dodao da će izbori biti obavljeni u skladu sa važećim zakonima, a da će stranke iz Republike Srpske učiniti sve da objedine svoj kandidatski potencijal u jednoj ličnosti, kako bi načelnik bio iz reda srpskog naroda.

“To što govori Ahmetović je apsolutno irelevantno i histerično. Nemamo ništa protiv da pobijedi i Bošnjak, ali će Srbin sasvim realno biti kandidovan i učinićemo sve da on pobijedi”, rekao je Dodik večeras u Laktašima.

Prema njegovim riječima, stranke iz Srpske žele da pokažu da tom lokalnom zajednicom, bez obzira na prošlost, može uspješno da rukovodi pripadnik srpskog naroda i da se ne zanemari da se tu desio strašan ratni zločin.

Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović rekao je ranije da se ova stranka zalaže i da će se zalagati za poseban status Srebrenice, između ostalog, i u pravilima izbornog postupka, te ponovio poziv SAD i EU da učine sve da bi spriječili mogućnost da kandidat “političke opcije koja minimizira ili negira genocid bude izabran za načelnika opštine Srebrenica”.

“Ukoliko se to desi, to će značiti ne samo negiranje genocida već i obilježavanja sjećanja na žrtve genocida, kao i upitnost funkcionisanja i opstanka Memorijalnog centra Potočari”,
rekao je Ahmetović.

 

Srna/Informer.ba