Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Minimalna akciza 1,6 KM po kutiji cigareta

Odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, koja će se primjenjivati od početka naredne godine, podrazumijeva da će se ukupna akciza sastojati od proporcionalne akcize računate po stopi od 42 posto na osnovicu utvrđenu Zakonom o akcizama i posebne akcize od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakovanje od 20 cigareta, navodi Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, proporcionalna plus posebna, koja je obračunata po tim stopama, manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza u iznosu od 1,65 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. Za pakovanja koja ne sadrže 20 cigareta, akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju, objavljeno je na siteu UIO.

Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su da popišu zalihe cigareta 1. januara 2012. godine i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 10. januara. Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama dužni su obračunati akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10. januara uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene akcize na Jedinstveni račun UIO.

 

Srna/Informer.ba