BiH Udarno Vijesti

Minimalne subvencije zbog poskupljenja struje samo bacanje prašine u oči

Subvencije Vlade FBiH, koje će zbog poskupljenja struje dobijati penzioneri s najnižom penzijom i korisnici stalne novčane pomoći, samo su bacanje prašine u oči javnosti i ove mjere neće ublažiti katastrofalne posljedice poskupljenja.

Kazali su ovo čelnici udruženja potrošača, nezaposlenih, invalida i nevladinih organizacija.

“Ove Vladine mjere su nedovoljne. Nezaposleni su kategorija koju niko ništa ne pita. Kako neko ko ne radi može da plati i mali račun, a kamoli sad kada dođe do poskupljenja. Ova odluka Vlade samo je njihov način da pokažu kao da nešto rade“, kazala je Mirela Memić, iz Udruženja nezaposlenih BiH.

Zijad Arapčić, predsjednik Saveza invalida FBiH, tvrdi da je subvencija od 5,5 KM do sedam KM, koju je u utorak odobrila Vlada FBiH, “nikakva” pomoć.

“Ova odluka je samo izigravanje socijalne osjetljivosti vlasti. Suštinski nikome se neće pomoći. Gdje su u ovoj odluci Vlade oni koji ne rade i invalidi? Pitanje je hoće li tih planiranih 10 miliona godišnje za subvenicije uopšte biti isplaćeno korisnicima“, kazao je Arapčić.

Mesud Lakota, sekretar Saveza potrošača Kantona Sarajevo, smatra da će se poskupljenje struje odraziti na standard građana, jer će uzročno-posljedično poskupjeti i sve ostale namirnice i usluge.

“Nema govora da će to stati samo na struji. Poskupljenje energenata povezano je međusobno. Već je i nafta poskupjela, a imamo i najave da će i prehrambeni proizvodi biti skuplji. O tome Vlada nije brinula i ovim subvencijama samo umiruje svoju savjest, građanima baca prašinu u oči“, kazao je Lakota.

Huso Tucak, predsjednik RVI, smatra da će se poskupljenje struje teško odraziti na 54.000 ratnih vojnih invalida i otežati im ionako težak život.

Iz Centra civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su odluku Vlade FBiH o subvencijama nedovoljnom.

Iz Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH zadovoljni su mjerama Vlade FBiH, jer ima oko 260.000 penzionera s minimalnim penzijama, a učestvovali su i u pripremanju ove odluke. Iz Vlade FBiH saopštili su da penzioneri i korisnici stalne novčane pomoći neće morati vaditi nikakvu dokumentaciju da ostvare subvenciju.

Električna energija za domaćinstva od 1. jula je skuplja za 15,77 odsto, dok je struja za mala i srednja preduzeća skuplja za 4,98 odsto, a za velika preduzeća 11,45 odsto. Za specijalne potrošače cijena je viša za 12,72 odsto, a za javnu rasvjetu 2,29 odsto.

Vlada FBiH je donijela odluku po kojoj će panzioneri sa minimalnom penzijom od 310 KM i korisnici novčane pomoći, mjesečno dobijati najviše 5,50 KM, odnosno sedam KM. Subvencija od 5,50 KM dodjeljuje im se ukoliko, prema računima za električnu energiju, ne potroše više od 268 kWh mjesečno, ako su potrošači “Elektroprivrede BiH” Sarajevo. Limit potrošnje za potrošače “Elektroprivrede HZHB” Mostar je 348 kWh mjesečno, a odobrena im je subvencija od sedam KM. Ova odluka primjenjivat će se od 1. avgusta.

 

Nezavisne novine/Informer.ba