Izdvojeno Politika Vijesti

Ministar finansija Ante Krajina najavio teške dane za FBiH

Iako je još mnogo nepoznanica u vezi federalnog proračuna za sljedeću godinu, već je sada izvjesno da bi deficit mogao iznositi i do 350 miliona konvertibilnih maraka, upozorio je danas u Mostaru federalni ministar finansija Ante Krajina.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade Federacije BiH ministar Krajina je kazao kako konačan nacrt proračuna još nije usvojen, jer još ne postoji globalni okvir fiskalne bilance na razini države, ali da je izvjesno kako su zbog akumuliranog unutarnjeg i vanjskog duga pred Federacijom BiH teški dani.

“Prihodi u 2012. godini planirani su na razini prihoda za ovu godinu, rashodi su također na razini tekuće godine s nešto ušteda, i kada sve ovo stavimo u međusobni odnos, da nije obveza po otplati duga, imali bismo, gledano godinu za godinu, uravnotežen proračun s aspekta prihoda i rashoda. Međutim, obveze po osnovi unutarnjeg i vanjskog duga su prvi prioritet i one se prvo moraju izvršiti, a za ovo drugo koliko ostane”, kazao je Krajina.

Federalna vlada planira pokriti najveći dio minusa izdavanjem vrijednosnih papira, dodao je federalni ministar finansija, a najveći dio tih dugoročnih vrijednosnih papira otkupila bi privredna društva u vlasništvu Federacije BiH koja imaju slobodnih deponiranih sredstava.

Radi se o profitabilnim poduzećima poput BH Telecoma, Elektroprivredi BiH, Pošti BiH, Aerodromu Sarajevo, s čijim su menadžmentima već obavljeni pregovori.

Po riječima ministra Krajine, postoji i opcija zaduživanja kod Europske komisije ili MMF-a i Svjetske banke, ali to podrazumijeva smanjenje ukupne mase koja se izdvaja za plaće proračunskih korisnika, što sa sobom povlači ili smanjenje broja zaposlenih u federalnim institucijama ili smanjenje plaća u istim.

Ministar Krajina upozorio je i na to da uskoro na naplatu dolaze sredstva MMF-a potrošena u 2009. i 2010. godini, a radi se o pola milijardi maraka koliko će morati biti vraćeno 2013. i 2014. godine.

Fena/Informer.ba