BiH Udarno Vijesti

Ministar Mašić posjetio bh. studente u Danskoj

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić susreo se u Kopenhagenu s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj Kemalom Muftićem te predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja studenata i bosanskohercegovačkim građanima u toj zemlji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 

Na sastanku upriličenom u Ambasadi Bosne i Hercegovine posebno je razgovarano o neophodnosti definiranja bilateralnog sporazuma za saradnju u oblasti obrazovanja i nauke između Bosne i Hercegovine i Danske.

Također, udruženja su iskazala potrebu za prilagođavanjem i osiguravanjem adekvatnih udžbenika za bosanskohercegovačku djecu, kako u Danskoj tako i u inostranstvu generalno.

Ministar Mašić u Kopenhagen je otputovao na poziv danskog ministra visokog obrazovanja, nauke i inovacija Mortena Østergaarda da bi učestvovao u radu Konferencije ministara obrazovanja i nauke Evropske unije i neformalnog konkurencijskog vijeća.

Tokom konferencije, koja se organizuje povodom početka danskog predsjedavanja Evropskom unijom, razmatrat će se trenutno stanje i razvoj nauke i visokog obrazovanja u kontekstu aktuelnih društvenih izazova.

Uz planirane bilateralne susrete s ministrima obrazovanja i nauke zemalja Evropske unije, ministar Mašić iskoristit će boravak u Kopenhagenu i za razgovore s kolegama iz regije tokom kojih će biti razmotrene mogućnosti za uspostavljanje i unapređenje saradnje, s posebnim fokusom na jačanje konkurentnosti u obrazovanju.

 

Fena/Informer.ba