Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Ministar obrazovanja Emir Suljagić pretukao suprugu

Ministar nauke i obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo, Emir Suljagić, pretukao je suprugu koja je već duže vrijeme žrtva njegovih fizičkih i psihičkih tortura, piše Slobodna Bosna.

Iako su svađe bračnog para Suljagić do sada bile poznate tek užem krugu njihovih bliskih prijatelja, nakon posljednjeg fizičkog napada Emira Suljagića na suprugu Behiju Selimović (koja se, inače, predstavlja kao Belma), taj bi slučaj nasilja u porodici mogao završiti na sudu.

Naime, kako saznaje Slobodna Bosna, službeni izvještaj o brutalnom nasrtaju Emira Suljagića na suprugu Behiju prošle je sedmice iz Policijske uprave Ilidža upućen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a nakon što je nesretna žena spas od muža zatražila od policije.

Davitelj protiv davitelja

Prema službenoj zabilješci policajaca Policijske stanice Ilidža, njih je 29. decembra 2011., u 18, 35 sati, pozvala Behija Selimović i prijavila da je u njihovom stanu u sarajevskom naselju Stup, istukao suprug Emir Suljagić.

Kada je policijska patrola došla na mjesto poziva, pred zgradom su zatekli Behiju Selimović, koja je objasnila da je suprug “uhvatio rukama u predjelu vrata“, te da je polupao namještaj u stanu, iz kojeg je ona pobjegla.

Suljagićeva je supruga potom policajcima pokazala očigledne tragove davljenja, zbog čega su joj savjetovali da se odmah javi ljekaru.

No, onda je pred zgradu izašao ministar, koji je policajce pokušao ubijediti da je njegova deset godina starija žena, zapravo, njega prva napala, objašnjavajući da želi razvod.

Ministar je još rekao da je ženu odranije namjeravao ostaviti, ali mu je ona, iz osvete, uništila odjeću.

Nakon što je ispričao svoju verziju svađe, Suljagić je pozvao službenog vozača, koji ga je odvezao službenim automobilom.

Policijska patrola je po ulasku u stan zatekla pravi haos – razbacan i uništen namještaj.

Žena je rekla da je pomoć tražila od urednika Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića, sekretara Ministarstva vanjskih poslova BiH Adija Hadžikapetanovića i državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ali se oni, očito, nisu željeli miješati u bračne razmirice posvađanih supružnika.

Behija Belma Selimović se za pomoć obratila i Ambasadi Austrije u Sarajevu, budući da je njihova državljanka.

Suljagića već godina prati glas svojevrsnog žigola

Za neupućene, Emira Suljagića već godina bije glas svojevrsnog žigola, i to ne samo kada je u pitanju njegova politička karijera. Još u studentskim danima na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, Suljagić se  “uselio” u podstanarski stan svoje tadašnje djevojke koju je napustio čim više nije imao potrebe za besplatnim krevetom i toplim obrokom. Slično se desilo narednoj Suljagićevoj životnoj ljubavi, ovoga puta djevojci sa adresom stanovanja u Švedskoj.

Izdržavala ga je u vrijeme dok je pisao knjigu Razglednice iz groba, ali je ljubav presahla čim je knjiga objavljivljena. U vrijeme dok je za magazin Dani izvještavao iz Den Haaga,  na sličan je način koristio i Olgu Kavran, tadašnju portparolku Haškog tužilaštva.

Skupljena iskustva iskoristio je i kada su u pitanju Adnan Terzić, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara, kojeg je savjetovao nekoliko mjeseci, a kasnije i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. Napisavši panegirik Pogled na profil i ideologiju Zlatka Lagumdžije, zaradio je mjesto savjetnika u kabinetu sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena, a zatim i ministarsku fotelju u Vladi Kantona Sarajevo.

DEMANT/ Emir Suljagić: Brutalna laž i podvala, uopšte nisam u stanju udariti svoju suprugu

Povodom članka koji je u današnjem broju objavila Slobodna Bosna, u kojem se govori o slučaju nasilja u porodici, Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo dao je medijima slijedeću izjavu.  

“Članak koji je danas objavljen u medijima koji konstantno blate SDP BiH i mene lično je gomila brutalnih laži i podvala, te predstavlja logičan nastavak takve orkestrirane kampanje.

Kapitalna razlika u odnosu na skoro sve dosadašnje napade je ta što se u obračun protiv mene ponovo uvlači moja porodica. Ranije je moj mrtvi otac korišten kao sredstvo za pokušaj moje diskreditacije, a danas je to moja supruga. Kao javna ličnost, preuzeo sam rizik da se izložim udarima javnosti, ali moja porodica nije dužna trpjeti ovakve vulgarne napade. 

Objavljeni tekst naprosto vrvi lažima, počev od toga da smo pozvali policiju, preko navodnog spominjanja imena koja se pojavljuju u tom tekstu, sve do konstrukcije da je moja supruga čak pozvala i austrijsku ambasadu. 

Lovci na bračne razmirice i nesporazume mogu slične probleme – s kakvim se i mi suočavamo – pronaći u svojoj kući, braku i vezi.

Na koncu, ovo je ništa drugo do pokušaj duboko nesretnih i nesređenih ljudi da druge spuste na svoj nivo, kreirajući tobožnje skandale. Najbrutalnija od svih laži je ta da sam ja uopšte u stanju udariti svoju suprugu“, kaže se u reagovanju koje je dostavio Emir Suljagić.

 

Slobodna Bosna/Informer.ba