BiH Udarno Vijesti

Ministar Zlatko Lagumdžija dočekao Hillary Clinton na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je sinoć oko 19 sati i 45 minuta u BiH, a na crvenom tepihu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekao ju je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Nakon rukovanja u znak dobrodošlice, Lagumdžija je američku državnu tajnicu pod kišobranom otpratio do automobila kojim se ona uz visoke sigurnosne mjere odvezla prema gradu.

Brojne medijske ekipe koje su čekale skoro tri sata dolazak američke državne tajnice vidjele su sa udaljenosti da su Lagumdžija i Clinton prije nego je ona ušla u automobila nakratko pod kišobranom razgovarali.

Sa šefom bh diplomacije na Međunarodnom aerodromu bio je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji je također pozdravio Hillary Clinton nakon što je izašla iz aviona.

Planirano je da Clinton, kojoj će se pridružiti dolaskom u Sarajevo i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, održe sutra sastanak sa članovima Predsjedništva BiH s kojima će razgovarati o euroatlantskom putu BiH.

Također, Clinton i Ashton će se sutra sastati sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom, te visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

Prije dvije godine, 12. oktobra, Hilary Clinton je posjetila Sarajevo, gdje se susrela s bh dužnosnicima i simboličnim presijecanjem vrpce otvorila novo sjedište Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Tada je Clinton naglasila da se SAD protivi svakom pokušaju secesije, a da njihove analize pokazuju da je BiH jača kao cjelina i kao takva može računati na priključenje euroatlantskim integracijama.

Rekla je da bi voljela vidjeti ustavne promjene koje bi vodile funkcionalnijoj vlasti, ali one ne mogu doći izvana, nego moraju biti generirane iznutra.

Njena poruka u sklopu balkanske turneje u oktobru 2010. godine za lidere i građane koje oni predstavljaju bila da je “vrijeme da se gradi na rezultatima ostvarenim proteklih godina, da se ojačaju demokratske institucije, da se produbi mir između susjeda i stvore uvjeti za dugoročni politički, ekonomski i društveni napredak”.

Prije današnjeg dolaska u BiH, agencije su javile da će Clinton, nakon Sarajeva posjetiti Beograd i Prištinu.Također, Clinton će, po najavama State Departmenta, posjetiti i Hrvatsku te Albaniju.

Clinton i Ashton, kako je ranije najavljeno, žele iskazati dodatnu podrške trima balkanskim zemljama u nastojanju da se u što skorije vrijeme priključe evropskoj porodici.

 

Fena/Informer.ba