BiH Izdvojeno Vijesti

Ministarstvo zdravstva KS: Torabijeve seanse čista prevara građana

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo smatra da su seanse Mekija Torabija u Olimpijskoj dvorani “Zetra” čista prevara napaćenog bh. naroda, jer ne postoji nikakva medicinska dokumentacija o ljekovitom učinku tih seansi i navodi da će uraditi sve što je u njihovoj zakonskoj nadležnosti da bi, prije svega, zaštitilo pacijenta.

“Jedini praktični cilj tih seansi je finansijska dobit pojedinih grupa ljudi koje djeluju oko Mekija Torabija i koje dozvoljavaju ovakvu pljačku sopstvenog naroda“, navode iz Ministarstva.

U saopćenju za javnost ističe se da se ni u jednoj uređenoj državi bilo ko i sa zvaničnom diplomom najvišeg stručnog stepena ne bi mogao baviti zdravstvenom djelatnošću bez odobrenja ministarstva zdravstva i ljekarske komore te zemlje.

“Čak i kod nas u BiH ljekari koji rade u javnim ustanovama u određenom kantonu moraju dobiti dozvolu za rad u svom i u drugom kantonu uz obavezno ovjeravanje ljekarske licence da bi održali i najmanje predavanje iz zdravstvene struke”, navodi se.

U saopćenju se ističe da se stoga “Ministarstvo zdravstva FBiH i Kantona Sarajevo, kao i Ljekarska komora moraju zapitati kako neko, bez medicinskih referenci i obrazovanja, može doći u BiH i vršiti zdravstvenu djelatnost, te na taj način kršiti Zakon o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, kao i Zakon o pozitivnoj medicinskoj praksi”.

“Da ne bi javnost mislila da imamo nešto lično protiv Torabija, predložili bismo mu da pismeno izjavi koja oboljenja liječi da bi mu se omogućilo, u jednoj od zdravstvenih ustanova, da na određenom broju pacijenata uradi testno liječenje i da s medicinskim nalazima potvrdi poboljšanje i izlječenje tih pacijenata“, navodi se.

Iz Ministarstva smatraju da ne treba kriviti pacijente koji boluju od teških i nekad neizliječivih oboljenja “jer bolestan čovjek lijek traži svugdje i na svakom mjestu”.

“Problem je u funkcioniranju države koja treba da spriječi svaki nekorektan odnos pojedinaca prema pacijentu. Organi države ozbiljno bi se trebali pozabaviti ovim problemom i možda je ovo pravi momenat da se uvede red u ovoj oblasti“, navodi se u saopćenju što ga potpisuje ministar Zlatko Vuković.

 

Fena/Informer.ba