Izdvojeno Politika Vijesti

Ministri, vozači i miševi

Životi ministara i njihovih zamjenika su daleko važniji od života ostalih, „malih (bosanskohercegovačkih) građana”. Na ovo je na sjednici Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ukazao zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a) Boško Tomić.

Utemeljenje za ovu konstataciju državni zastupnik našao je kroz profesiju – vozača. – Vozač ministara i zamjenika ne može biti isto plaćen kao onaj koji voza referenta za hvatanje miševa. Ovi (ministrovi) vozači, ipak, obavljaju odgovorniji posao. Možda su i bolji u svom poslu od ostalih, pa zato i jesu vozači ministara!?, cijeni zastupnik Tomić.

Dakle, ljudski život u BiH ne vrijedi isto, pa se tako ne može za isti posao biti isto plaćen. Ovim je na najgrublji način uvrijeđen i ponižen „mali (bh.) čovjek – radnik”. I to samo zato što ne može biti ministrov vozač. Ili bar vozač njegovog zamjenika.

A, još se svježe sjećam da sam prije deset godina, pristupajući Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH, obećao da ću kao član štititi i boriti se za ljudska prava i dostojanstvo svih građana i promovirati da su svi ljudi, bez obzira na naciju, vjeru, rasu, spol, jednaki i da isto vrijede – zato što su svi ljudi, bez obzira na to šta radili i čime se bavili. Nisu ministri niti njihovi zamjenici „nadljudi”, već osobe čiji su mandati i funkcije prolazni. Da je tako najbolje govori činjenica da se sigurno više niko ne može sjetiti ni trećine onih koji su bili na tim pozicijama u Vijeću ministara BiH od Daytona do sada.

No, da se vratimo vozačima. Tko je sve vozač ministara i njihovih zamjenika, odnosno da li baš stoji konstatacija da su oni bolji od drugih pa su tu gdje jesu, što baš i ne drži vode. Ne zato što bi za utvrđivanje ovih činjenica trebalo pogledati ne u profesionalni, već u rodbinski karton. Sve bi se samo kazalo.

Ali, kako su i zašto vozači ministara i njihovih zamjenika važniji od svih ostalih iz te branše Tomić objašnjava i činjenicom da „moraju dolaziti bolje obučeni na posao”. Kakva je to poruka radnicima i građanima BiH? Da svi koji nisu vozači ministara mogu biti nesređeni, neuljudni i na radno mjesto dolaziti pocijepani ili goli i bosi? Upravo ti „mali građani” su ogledalo države BiH, pa i onog njenog dijela iz kojeg dolazi zastupnik Tomić – Republike Srpske.

A, „ogledala” BiH (je)su osiromašena, gladna, žedna, gola i bosa, dovedena na rub egzistencije, ali zato što ih je u takvo stanje dovela vlast. To nije bila njihova želja. Dovoljan pokazatelj za to u kakvom je stanju BiH i njeni građani jeste armija od pola milijuna nezaposlenih. No, vlasti je „bitnije” da ministri, zastupnici imaju plaće od pet, šest ili sedam hiljada konvertibilnih maraka, da njihovi vozači budu sređeni i dostojni reprezenti svojih ministara i zamjenika. A, za radnike, penzionere, građane i sve ostale kategorije – ko (još) mari.

Držeći se tih pravila, vjerovatno su se u Republici Srpskoj i opredijelili da uvijek, kako se kaže, ima preče od prečeg, kao što je slučaj da se adekvatno zadovolje potrebe vozača, ministrovih naravno, umjesto njima, smanje primanja penzionerima. Tako su penzionerima „rebnuli” po 15 konvertibilnih maraka od njihovih bijednih primanja koja jedva da prelaze 300 KM. I takvi su sretnici.

No, možda će upravo ova sredstva biti (pre)usmjerena na podizanje standarda i uljepšavanje i sređivanje ministrovih vozača. Stoga slijedeći put svatko kada u klimavim vozilima javnog gradskog prijevoza „poleti naprijed ili nazad”, neka se sjeti zastupnika Tomića i njegovih riječi – niti ste vrijedni kao ministri, niti vas voze njihovi vozači.

 

Oslobođenje/ Autor: Almir Terzić

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • prinistri , kosu oni ? to je jad i bijeda -gora od sirotinje raje , nesiju zaspati -koli će doći da ih kokne ? toliko su ogrezli u lopovluku i nemoralu da da nemogu savladati strah , od metka sirotinje raje . znate kad je matija gubec krenuo sa vilama za đubre , e tako ćese desiti nadam se brzo i ovim idiotima ,pa ljudi moji koliko čuvara imaju, u halu idu sa stražom .
    dođe kraj svemu , hića i ss divizije su bile moćnije od ovih okupatora . u BiH ima sanadera ,koliko šta mislite ?