Region Udarno Vijesti

Mira Marković ostvarila pravo na 600 eura penzije svog supruga, zločinca Slobodana Miloševića

Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića, primat će porodičnu penziju, kako se neslužbeno doznaje, od oko 60.000 dinara ili 600 eura, piše današnji beogradski B92.

“Ona će uživati porodičnu penziju na osnovu starosne penzije, koju je njen suprug zaslužio po osnovi radnog staža, i to 70 posto iznosa pokojnikove penzije, a ne predsjedničku penziju“, potvrdio je Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzionog i invalidskog osiguranja u Fondu PIO.

Miloševićeva penzija, da je živ, bila 90.000 dinara, oko 900 eura.

Novinari nisu uspjeli doznati je li Miloševićevoj udovici počela isplata penzije ili će početi idućih mjeseci, ali su doznali da je rješenje izdano u maju ove godine.

Miloševićeva udovica zatražila je predsjedničku penziju, ali je odbijena. Prvi zahtjev za predsjedničku penziju uputio je Fondu lično Milošević, ali je nikad nije dobio, doznaju mediji u Srbiji. U rješenju je navedeno kako se njegov zahtjev odbija dok se ne okonča suđenje na Haškom tribunalu.

Mira Marković pobjegla je u Rusiju jer joj u Srbiji prijeti zatvor do 12 godina zbog zloupotrebe službenog položaja i ne smije se vratiti do 2024. godine kada nastupa zastara ovog postupka.

 

 

Fena/Informer.ba