Region Udarno Vijesti

Mira Marković traži Slobodanovu predsjedničku penziju

Udovica  Slobodana Miloševića, Mirjana Marković po rješenju PIO fonda ostvarila je pravo na invalidsku penziju pokojnog supruga.

Na to rješenje Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Markovićeva, koja već godinama živi u Rusiji, odmah je uputila žalbu, jer, kako je istakla, njen bivši životni saputnik nikada nije bio invalid, već direktor banke i prvi čovjek države, pišu Novosti.

Supruga Slobodana Miloševića, naime zahtjeva predsjedničku penziju, na koju je on imao pravo.

PIO fond se ruga činjenicama i  pravu, proglašava Miloševića invalidom, a ignoriše činjenicu da je bio šef države. Na osnovu čega su utvrdili da je bio invalid, ne znamo. Obrazloženje je napisano u samo pet rečenica, pa se iz njega ne vidi ni zbog čega Miloševiću nije priznato pravo na predsjedničku penziju kada i prema ondašnjim, ali i sadašnjim zakonima ima pravo na nju, a njegova porodica na određeni procenat od toga“, otkriva advokat Zdenko Tomanović, koji zastupa Markovićevu.

Slobodan Milošević bio je predsjednik SRJ do 6. oktobra, 2000. godine. Umro je u pritvoru Haškog tribunala 11. marta, 2006. godine, uslijed srčanog udara. Prema propisima, to međutim, nije mogao da bude razlog da ga proglase za – invalida“.

Tu, međutim, nije kraj. U rješenju Fonda nije ni jasno koliko je radnog staža Milošević uopšte imao, kaže Tomanović.

Naime, u jednoj rečenici se navodi da je imao 35 godina staža, što znači da je ispunio sve uslove za penziju. U drugoj, međutim, u kojoj je utvrđen koeficijent za visinu primanja, piše da je imao svega 28 godina staža, čime mu je određena znatno manja penzija. Gde je nestalo sedam godina, nema tragova.

PIO fond nije uzeo u obzir ni činjenicu da je Milošević imao pravo na primanja bez obzira na to što je bio u Haškom tribunalu. Zakon, bez obzira na ideološki pristup Fonda, ipak, mora da se odnosi i na Slobodana Miloševića i njegovu porodicu. Jer, tvrdnja Fonda da je bio invalid, ne može da zamjeni nesporne činjenice da je bio predsjednik države, da je prije toga bio direktor banke i da nikada nije bio invalid, niti je bilo kada ostvarivao bilo kakva prava na invalidsku penziju“; kaže advokat Miloševićeve udovice.

Ovo inače, nije prvi put da bivša predsjednička porodica Milošević – Marković traži penziju. Prvi zahtjev uputio je Fondu lično Milošević, ali je nikada nije dobio. U riješenju je navedeno da se njegov zahtjev odbija dok se ne okonča suđenje u Haškom tribunalu.

 

Kurir/Informer.ba