Izdvojeno Politika Vijesti

Mirel: EU je spremna pomoći BiH

Evropska unija spremna je da odigra snažnu ulogu u BiH da bi joj pomogla u procesu reformi, poručio je direktor za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel.

Mirel je rekao da će nedavno imenovani šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen, koji će uskoro biti imenovan i kao specijalni predstavnik EU, imati na raspolaganju širok i uravnotežen niz instrumenata da bi se povećali podsticaji EU.

To će uključivati dalje političke olakšice o pitanjima koja su u vezi sa procesom integracija u EU, IPA finansiranje, te praćenje i podršku napretku reformi kroz tijela koja su osnovana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Mirel za “Glas Srpske”.

On je upozorio da je BiH sada u fazi procesa EU integracija u kojem nema prečica – ili će se pozabaviti reformama orijentisanim ka EU ili neće biti napretka ka članstvu.

U međuvremenu, zemlje u regionu napreduju prema Briselu. EU želi BiH kao svoju članicu, ali BiH mora učiniti svoj dio prije nego što to može postati stvarnost. Ono što je najvažnije, sada je ključno da BiH brzo uspostavi Savjet ministara, a EU treba da bude u centru njegovog programa“, rekao je Mirel.

Prema njegovim riječima, BiH treba da uskladi Ustav sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava i usvoji zakon o državnoj pomoći da bi se njen zahtjev za članstvo uzeo u razmatranje, ali su ključni i usvajanje zakona o popisu stanovništva na državnom nivou i sprovođenje tog popisa.

 

Srna/Informer.ba