Izdvojeno Politika Vijesti

Mirel: Što prije formirati vlast

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u EU Pier Mirel izjavio je da BiH ne može sebi da priušti dalje gubljenje vremena dok druge zemlje u regionu idu naprijed i da što prije treba formirati Savjet ministara BiH da bi se mogle provoditi neophodne reforme.

On je rekao da je od ključnog značaja da domaći političari pokažu spremnost za konstruktivan dijalog i preuzmu nadležnost i odgovornost u svoje ruke.

Mirel je naveo da je EU spremna da pomogne BiH u njenim reformskim procesima, dodajući da će članstvo u evropskoj zajednici građanima i poslovnoj zajednici donijeti niz prednosti.

BiH treba da uskladi svoj Ustav sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava i donese zakon o državnoj pomoći, što je jedna od obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi njena prijava za članstvo u EU bila uzeta u razmatranje“, rekao je Mirel za sarajevski “Dnevni avaz”.

Mirel je naglasio da će usvajanje zakona o popisu stanovništva na nivou BiH, kao i provođenje popisa, imati ključni značaj za dalje napredovanje zemlje prema EU integracijama.

“Savjet ministara BiH i parlamenti trebalo bi da preduzimanje koraka za ispunjavanje ovih uslova smatraju svojim prioritetima“, ocijenio je Mirel.

Srna/Informer.ba