Politika Vijesti

Mirko Pejanović: Međunarodna zajednica nema strategiju za BiH

Povodom 16. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, član ratnog Predsjedništva RBiH Mirko Pejanović rekao je da se bh. društvo i država danas nalazi u nezadovoljavajućoj situaciji, ponajviše zbog višegodišnje stagnacije na planu evropskih integracija.

“Situacija je naročito teška u ekonomskoj sferi, pogotovo nakon recesije iz 2008. godine, ali i zahvaljujući činjenici da više od godinu dana nakon izbora pobjedničke stranke ne uspijevaju formirati Vijeće ministara”, ističe Pejanović.

Što se tiče socijalne stvarnosti, Pejanović naglašava da je sve više siromašnih, nezaposlenih i ljudi koji jedini izlaz vide u napuštanju Bosne i Hercegovine.

“Rješenje ovakve situacije vidim u ubrzanju integracije u Evropsku uniju i pokretanju projekata infrastrukturnog i ekonomskog razvoja koji će omogućiti nova zapošljavanja, jer sve zemlje koje su dobile status kandidata za članstvo u EU dobile su i nove šanse za razvoj putem IPA fondova, kroz stabilizaciju prilika i sticanje povjerenja stranih ulagača”, smatra Pejanović.

Poredeći naše sadašnje stanje sa stanjem u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata, Pejanović podsjeća da ni Nijemci tada nisu imali izgrađene sve državne institucije niti razvijenu demokratiju, ali su imali veoma snažne jedinice lokalne samouprave koje su bile pokretači lokalnog ekonomskog i infrastrukturnog razvoja.

“Do stagnacije u kojoj se nalazimo zadnjih šest do sedam godina došlo je i zato što međunarodna zajednica traži sebe u novim uslovima i što nema strategiju kako da pomogne Bosni i Hercegovini. Nama prije svega treba pomoć u izgradnji institucija države, demokratije i ispunjavanja uslova za prijem u EU, jer mi smo dobili međunarodnu podršku da izvedemo reintegraciju države Bosne i Hercegovine u miru i to je dogradnja Dejtonskog sporazuma i ona će vjerovatno uključiti još neke dogradnje”, zaključuje Pejanović.

Fena/Informer.ba