BiH Udarno Vijesti

Mirni protesti podrške prosvjetnih radnika ministru Emiru Suljagiću

Sindikat obrazovanja Kantona Sarajevo organizovaće u četvrtak, 16. februara, mirne proteste pred zgradom Kantona na kojima će od kantonalnog ministra obrazovanja Emira Suljagića zatražiti da povuče ostavku koju je podnio zbog prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici.

Ministar Suljagić je hrabro stao u odbranu struke i nezavisnog školstva koje je, do njegovog dolaska, bilo poligon za iživljavanje nacionalnih politika“, navodi se u pismu Sindikata obrazovanja BiH upućenom nadležnim institucijama i predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji povodom Suljagićeve odluke da podnese ostavku.

U pismu, čije dijelove prenosi sarajevsko “Oslobođenje”, ističe se da Suljagićeva ostavka predstavlja “pobjedu politike mraka i aparthejda, pobjedu politike nacionalnih torova“.

U Skupštini Kantona Sarajevo dobili su Suljagićevu ostavku, ali o njoj prvo treba da se izjasni Vlada Kantona, a ako je Vlada prihvati, onda i kantonalna skupština.

Šef Kancelarije Vijeća Evrope u BiH Merry Ann Henesi u autorskom tekstu za “Oslobođenje” navodi  da je “neshvatljivo i sramota da se vjerske zajednice, u ovom slučaju posebno rukovodstvo Islamske zajednice BiH, nikada nisu jasno ogradile ili osudile ove vrste prijetnji i zastrašivanja kojima su ministar i njegova porodica bili izloženi u ime religije“.

Odluka o vjeronauci uopšte nije kontroverzna sa evropske tačke gledišta, naprotiv, reforma još ne garantuje ravnopravnost izbora za svu djecu i roditelje, sprečavanje diskriminacije ili obezbjeđivanje nivoa kvaliteta nastavnih programa i kvaliteta nastave koje svako javno obrazovanje mora garantovati“, istakla je Henesi.

Obrazlažući neopozivu ostavku, Suljagić je rekao da je na radnom mjestu stalno primao prijetnje, jer je zbog svojih odluka počeo da ugrožava neformalne centre moći koji nisu podložni izbornoj volji građana, ali da je vrhunac bilo dobijanje metka na kućnu adresu.

Suljagić je prošle godine, u namjeri da spriječi diskriminaciju u školama u Kantonu Sarajevu, donio odluku da predmet vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjenjivanja učenika zbog činjenice da postoje učenici koji ne idu na vjeronauku.

Takva odluka kantonalnog ministra obrazovanja naišla je na veoma oštru osudu Islamske zajednice BiH i poglavara Mustafe Cerića koji je zaprijetio “sarajevskim ljetom” na ulicama Sarajeva, po uzoru na “arapsko proljeće”.

 

Srna/Informer.ba