Politika Vijesti

Miro Džakula novi direktor UIOBiH , a SIPA-e Goran Zubac

Vijeće ministara BiH imenovao je danas Miru Džakulu za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Gorana Zupca za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Ahmetović je rekao novinarima da je imenovanjem ovih zvaničnika ispoštovan politički dogovor “šestorke” od 28. decembra.

Džakula je do sada bio vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Vijeće ministara BiH danas je razmataro rang-liste najuspješnijih kandidata za mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH – SIPA.

IMENOVANI PREDSTAVNI CI BiH U SVJETSKOJ BANCI, MMF-u I EBRD-u

Vijeće ministara BiH imenovao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu za novog guvernera BiH u Svjetskoj banci, a njegov zamjenik biće predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Novi guverner BiH pri Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ biće ministar finansija i trezora Nikola Špirić, a njegov zamjenik je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministarvanjskih poslova Zlatko Lagumdžija je novi guverner BiH pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj /EBRD/, a njegov zamjenik je ministar odbrane Muhamed Ibrahimović.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici zadužio je Ministarstvo vanjskih poslova da izvijesti navedene međunarodne finansijske institucije o promjenama predstavnika BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara.

 

Srna/Informer.ba