BiH Vijesti

Miroslav Anić osuđen na 15 godina zatvora

Sud BiH osudio je Miroslava Anića na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Kiseljaka i Vareša.

Anić je proglašen krivim zbog učešća u ubistvima, mučenjima, uništavanju imovine i pljačkanju civila Bošnjaka u selima Grahovci, Han-Ploča, Stupni Do, te vikend-naselju Luke, gdje je 1993.  ubijeno blizu 70 ljudi.

Presuda Aniću, bivšem pripadniku Jedinice za specijalne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izrečena je nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optuženi postigao sa Tužilaštvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od 15 godina.

– Kada je u pitanju sankcija Sud je imao u vidu da se optuženi sam prijavio, i iako se jedno vrijeme krio u Hrvatskoj, dao je doprinos u otkrivanju istine. Dao je i iskaz u drugim predmetima, obrazložio je sudija Davorin Jukić.

Jukić je napomenuo da je u obzir uzeto da je u Haagu za ove zločine osuđen Ivica Rajić, na 12 godina, a u BiH Dominik Ilijašević “Como” na 14 godina.

Rajić je bio komandant Druge operativne grupe HVO-a u Kiseljaku i komandovao je napadom na Stupni Do (opština Vareš) u oktobru 1993.

– S ciljem osvajanja i uništavanja sela Stupni Do, Anić i drugi pripadnici jedinica ‘Maturice’ i ‘Apostoli’ su postrojeni, a Rajić je naredio da sve treba uništiti. Jednu grupu ‘Maturica’ predvodio je Dominik Ilijašević, navedeno je u presudi Aniću.

Po presudi u ovom napadu je ubijeno 38 civila koji su ubačeni u kuće, opljačkani, a potom zapaljeni. Ostale kuće u selu kao i džamija su zapaljeni.

Anić je, prema presudi, učestvovao u napadima i ubistvima u selima Grahovci i Han-Ploča te vikend-naselju Luke (općina Kiseljak) u junu 1993. kada je ubijeno 30-ak civila.

U izrečenu kaznu Aniću će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 1. novembra 2010.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba, osim u pogledu visine sankcije, a oštećeni su upućeni na parnicu, prenio je BIRN.

 

Informer.ba