Region Udarno Vijesti

Miroslav Tuđman ne želi da svjedoči na suđenju Karadžiću

Haški sud objavio je kompletnu prepisku nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i Miroslava Tuđmana, sina nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, iz koje se vidi da ga je Karadžić još od juna 2009. nagovarao da svjedoči pred Tribunalom.

Karadžić tvrdi da je Miroslav Tuđman, kao sin Franje Tuđmana i šef obavještajne službe, vidio dokumente o isporuci oružja iz Irana muslimanima u BiH u vrijeme rata, i želi da Tuđman o tom svjedoči, javljaju hrvatski mediji.

Nakon što je Tribunal danas skinuo oznaku tajnosti sa svih dokumenata u kojima Karadžić traži Tuđmanovo ispitivanje, ustanovilo se da će Tuđman odbiti da odgovara na pitanja, čak i ako dobije obavezujući nalog suda.

Tuđman je u prepisci poručio da bi u slučaju odavanja službene tajne protiv njega u Hrvatskoj mogao biti pokrenut krivični postupak. Zbog toga je Tuđman predložio da Karadžićevi branioci pitanja proslijede Hrvatskoj, a nadležna tijela bi onda njega ispitala, pazeći da ne otkriju nešto što bi bilo kvalifikovano kao državna tajna.

Karadžićevim braniocima se to nije svidjelo, a Vlada Hrvatske je u odgovoru poručila da je neobično da Vlada jedne zemlje organizuje razgovor sa svjedocima i da je to posao odbrane.

 

Srna/Informr.ba