Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Misteriozna smrt: Matematički genij nađen mrtav u putnoj torbi

Garetha Williamsa (30) pronašli su mrtvog 23. augusta 2010. u stanu u Pimlicu, niti kilometar od sjedišta britanske tajne obavještajne službe na mostu Vauxhall. Policija je pozvana u 4.40 popodne. Williamsovi roditelji Ian i Ellen bili su na odmoru u Americi. Policija je javila njegovom djedu i ujaku u selu Valley kraj velškog lučkog grada Holyheada. Porodica se slomila. Valley je mala, zatvorena sredina, poznata samo po RAF-ovoj bazi za helikoptere u kojoj je jedno vrijeme bio princ William. Nisu mogli vjerovati da je ubijen jedan od njihovih, matematički genijalac, vrsni biciklist i krajnje pristojan mladić.Znali su da je odselio u London zbog nekog tajnovitog posla, ali da je mrtav, ubijen, to nisu mogli pojmiti.

Strelovit uspon

Gareth Williams bio je rijedak matematički talent. Otkrili su ga još u osnovnoj školi. Već sa 15 godina otišao je studirati matematiku i informatiku na Univerzitet Bangor. Sa 17 je diplomirao s najboljim ocjenama i otišao doktorirati na Univerzitet Manchester. Otamo je otišao na Cambridge po postdiplomske certifikate i 2001. se zaposlio u vladinu stožeru za komunikacije, zapravo tajnom centru za prisluškivanje u Cheltenhamu. Postao je vrhunski stručnjak za kriptiranje i kodove i kao takvog stožer ga je početkom 2010. posudio MI6 za neki veliki i važan zadatak. Garetha su stavili u malu skupinu najboljih stručnjaka za cyber ratovanje. Ubijen je dok je bio na tom zadatku.

Prvi su uzbunu digli njegovi kolege, kad se danima nije pojavio na poslu. Ali policiju je zvala njegova sestra Ceri. Rekla je da joj se nije javljao 10 dana. Tražila je da se patrola pošalje u pregled stana. Williams je na godinu dana dobio stan u ulici Alderney. Vlasnik zgrade je offshore kompanija New Rodina (”rodina” je ruska riječ za domovinu) registrirana na Britanskim djevičanskim otocima. MI6 cijelu zgradu unajmljuje za svoje agente, kao sigurnu kuću. Uniformirani policajac dobio je rezervni ključ od posrednika iz agencije za nekretnine koji je brinuo o zgradi.
Uguran i zaključan

Na vratima Williamsova stana nije bilo tragova provale. Stan je bio savršeno čist i uredan, kao i većina stanova MI6. Unutra su bila dva iPhonea, nekoliko sim kartica, Appleov notebook na stolu. U kupaonici, iza zastora u kadi, bila je North Face torba zapremine 140 litara iz koje je curila crvena tekućina. Zatvarač je bio zaključan putnim Yale lokotom. Unutra je bilo tijelo Garetha Williamsa.

Policajac je pozvao pojačanje. Rekao je da je riječ o “čistom poslu”, što je policijski žargon za profesionalno ubistvo. Williams je bio fitness fanatik, sitan i mršav. Lako je stao u torbu, ali bio je tako zguran da je policajac isprva mislio da su mu ruke i noge odrezane. Kasnije je ispalo da policija nikad nije utvrdila je li ubijen prije nego je uguran u torbu ili se ugušio u njoj.

Garethov stan brzo su preplavili agenti MI6. Tragovi su detektive Scotland Yarda vodili prema Williamsovom privatnom životu, ali obavještajne službe tamo su ih blokirale na svakom koraku. Kako nisu mogli rekonstruirati što je Gareth radio prije nego je ubijen, nemaju ni sumnjivce ni moguće motive.
Scotland Yard je ustanovio da je Williams umro rano ujutro 16. augusta. Ceri je rekla da se s bratom posljednji put vidjela nakon što se vratio s kratkog odmora u Americi. Gareth joj je rekao da “mora srediti stvari” prije nego se iz MI6 vrati natrag u vladin centar u Cheltenham. Nazvao je i svoju staru stanodavku Jenny Elliott kod koje je ranije stanovao u Cheltenhamu i pitao može li se opet useliti kod nje.
“Kao da bih ga odbila”, rekla je Jenny, “bio je san snova, podstanar kakvog možete poželjeti. Krajnje uljudan, diskretan, tih. Nije imao ni TV ni muzičku liniju, ništa. Odlazio je vrlo rano, radio cijeli dan i nikada se nije vraćao u sitne sate. Bio nam je kao član porodice”.

Provale u sigurnu kuću

Istraga je otkrila da je u Garethov stan neko provalio nekoliko mjeseci prije ubistva. Malo ranije je provaljeno i u stan jedne agentice koja je živjela u istoj zgradi. MI6 je znao za obje provale Detektivi Scotland Yarda čude se što MI6 nije reagirao na to da mu neko pred nosom, par koraka od centrale, provaljuje u sigurnu kuću. To je ili znak nekompetencije ili, vjerojatnije, zataškavanja.

U posljednjem izvještaju britanskog parlamentarnog Odbora za sigurnost i obavještajnu djelatnost kao najveće prijetnje Velikoj Britaniji na tom području navedeni su Iran, Kina i Rusija, zbog značajnog povećanja broja cyber napada. Williamsovo ubistvo navedeno je u fusnoti s opaskom da ga Odbor neće komentirati jer istraga još traje. Predsjednik Odbora Sir Malcolm Rifkin rekao je da ne može dati nikakvu procjenu bez novih informacija.

Istovremeno, zbog prikrivanja činjenica o ubistvu, nagađanja cvjetaju, a Gareth Williams je dvostruka žrtva. Prvo je izgubio život, a onda su mu uništili i reputaciju. Nedugo nakon ubistva, pojavile su se teorije da je bila riječ o homoseksualnog seksi igri, o bondageu koji je loše završio ili o ubistvu iz strasti. Neki su svjedoci navodno rekli da su ga redovno viđali kako se sastaje s muškarcima na stanici Vauxhall Cross, koju u Londonu zovu mekom za gay dejtanje. U njegovu su ormaru pronašli gomilu ženske dizajnerske odjeće vrijedne preko 150 hiljada kuna i nekoliko perika. Kad je BBC1 snimao dokumentarac o slučaju, otkrili su da je Gareth često dogovarao sastanke u Patisserie Valerie nekoliko vrata od stanice Vauxhall Cross. Konobarica u lokalu, Poljakinja Magdalena Kolakowska, BBC-ju je rekla da je nekoliko put sjedio s jednim mladim parom i tamnokosom ženom. Navodno su obavještajci sugerirali policiji da ne traže te ljude.

Garethov prijatelj iz biciklističkog kluba u rodnom selu, 63-godišnji Keith Thompson, opovrgava navode da je Gareth bio homoseksualac. Posebno ga ljuti šutnja Garethovih roditelja. Na Garethovu je sprovodu vidio kako razgovaraju sa šefovima MI6 i čuo je da su ih ovi “savjetovali” da nikada i nikome ništa ne govore o ubistvu.

Imao dva pasoša

I Garethova najbolja prijateljica Sian Lloyd-Jones opovrgava nagađanja o Garethovoj homoseksualnosti. “Jednu večer je kod mene donio svoj dosje. Imao je dva pasoša. Pričao mi je kako upravo uči novi identitet koji će usvojiti”, tvrdi ona.

Sunday Times intervjuirao je profesora Anthonyja Gleesa, direktora obavještajnih i sigurnosnih studija na Univerzitetu Buckingham koji izbliza prati istragu. – Da je imao ikakvu mrlju na privatnom životu, ne bi radio što je radio – tvrdi Glees. On ne sumnja da je riječ o špijunskom ubistvu, jedino pitanje je koja ga je služba ubila. Možda je to bio MI6, jer su otkrili da je dvostruki špijun?

Novi izvještaj sudskog patologa trebao bi biti gotov i objavljen do 23. aprila. Nova šefica tog dijela istrage dr. Fiona Wilcox predstavit će ga na ročištu djelomično otvorenom za javnost. Na suđenju neće biti porote, a neki će svjedoci, zbog prirode njihova posla, dobiti pravo svjedočiti anonimno. Istovremeno, policija tapka u mraku: s onim što imaju ne mogu dokazati ni da je Williams ubijen.

 

Jutarnji.hr/Informer.ba