BiH Izdvojeno Vijesti

Mitropolit Nikolaj predvodio Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj predvodio je danas Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Nakon prigodnog vjerskog programa, pročitana je Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja, koji je poručio da nikada čovjek nije tako blizak čovjeku kao danas, na Božić.

Nikada odrasli i djeca nisu toliko bliski jedni drugima kao danas. Nikada čovjek ne osjeća tako snažno potrebu da se miri i zbližava s drugim ljudima kao danas. Otuda je u našem narodu potreba i običaj da se na današnji dan prašta i “mirboži”, da se zaboravljaju lične razmirice, sa željom da se sve oko nas zbliži i zbratimi u duhu ljubavi i mira Božjeg – naveo je patrijarh.

Po njegovim riječima, jedino dobrom voljom, u nesebičnom davanju sebe Bogu i bližnjima, može se postići istinska ljudska solidarnost i pravo zajedništvo u rješavanju svih problema i ostvariti moralni i materijalni napredak.

Svakodnevno se susrećemo sa iskušenjima, nedaćama i patnjama, izazvanim od strane drugih ili od nas samih. Patnje u našim domovima, patnje u školama, patnje u gradovima i selima, patnje u državama i među narodima svjedoče o dubokoj podijeljenosti u svijetu, podijeljenosti koja se ne može prevazići ljudskim naporima. Pritom podjele idu tako duboko da se i sama naša bogolika ličnost dijeli na dušu i tijelo, na svjesno i nesvesno, i tako u nedogled – navodi se u poslanici.

Praznovanje Božića nije prosto običaj, tradicija, navika, dan primanja i davanja darova. Božić je dar nad darovima, dan u kojem se otkrilo ono što je jedino novo pod suncem, dan u kojem se vječna božanska mladost ulila u biće neba i zemlje i u ograničenu, prolaznu ljudsku prirodu i sve podmladila vječnom mladošću.

Nažalost, poručio je patrijarh Irinej, ta radost nije potpuna. Po njegovim riječima, ona je osjenčena strahom i brigom zbog svakodnevnih zbivanja u svijetu, a posebno zbog tragičnih zbivanja na “našem raspetom Kosovu i Metohiji”.

Ta zbivanja mute skladni poj anđelske pjesme i prijete da mir i strpljenje pretvore u nespokojstvo i netrpeljivost. Našim dragim vjernicima, Srbima na Kosovu i Metohiji, preporučujemo da budu istrajni i da ostanu na svojim ognjištima, uz svoju Crkvu i uz svoje svetinje, na zemlji svojih djedova i pradjedova. Crkva, kao brižna mati, uvijek je s njima i uvijek će biti s njima. Bez stradanja nema ni vaskrsenja – kaže se u poslanici.

Patrijarh Irinej pozvao je ovom prilikom vjernike na čuvanje svetinje braka, da se brinu i staraju o svojoj djeci, a naročito o njihovom vjerskom i moralnom vaspitanju i obrazovanju.

Vjeronauka u obrazovnom sistemu u našim školama jeste velika pomoć, ali nije jedina i nije dovoljna; zato su roditelji i topli porodični dom sveta zajednica i mjesto uzrastanja u mjeru rasta visine Hristove, u punoću ljubavi Bogomladenca. Jer, vjera i moral se uče najprije u roditeljskom domu, u porodici. Uče se neosjetno, isto onako kako se uči i maternji jezik – navodi se u poslanici.

Nažalost, ukazao je patrijarh, još je uvijek mnogo brakova sklopljenih bez blagoslova svete Crkve, a i razvedenih brakova, “koji su prava nesreća i za našu Crkvu i za naš narod“.

Ovaj dan se proslavlja doživljavanjem svega što je najljepše i najuzvišenije. On čovjeka podsjeća na njegovo dvostruko porijeklo nebesko i zemaljsko. On uči čovjeka dužnostima i prema nebeskoj i prema zemaljskoj porodici. Ovaj dan nas opominje da je potrebno prethodno se odužiti Ocu nebeskom i našoj nebeskoj porodici da bismo mogli steći blagoslov i sreću u zemaljskoj porodici – poručio je u svojoj Božićnoj poslanici patrijarh srpski Irinej.

 

Fena/Informer.ba