Izdvojeno Region Vijesti

Mještani Lazareva: Ne verujemo! Pa mi ga ne bi izdali ni za 100 miliona evra

Ne mogu da verujem da je uhapšen – bila je prva reakcija jednog mještanina Lazareva, sela udaljenog desetak kilometara od Zrenjanina, u kojem su policijske snage jučer ujutro uhitile najtraženijeg haaškog bjegunca, generala Ratka Mladića.

Policija je u četvrtak, u ranim jutarnjim satima, pretresla četiri lokacije u selu. Zapravo, kuće u kojima živi rodbina Ratka Mladića.

U jednoj od njih, u Ulici Vuka Karadžića, navodno su i otkrili osumnjičenika za ratne zločine, Mladića. Ispred te kuće, u kojoj stanuje Branislav Mladić, generalov rođak, do podneva su stajali pripadnici zrenjaninske policije. Udaljavali su novinarske ekipe, ne dopuštajući im da zavire u dvorište gdje su obavljali očevid.

Nisu propuštali ni automobile da prođu tom ulicom. Kasnije su u policijsko vozilo pospremili plastične vrećice s predmetima izuzetim iz kuće i otišli. Tek tada su se ispred Mladićeve kuće počeli okupljati suseljani, negodujući zbog policijske akcije. Čak su na ulicu izveli traktorsku prikolicu, ne bi li onemogućili brojnim novinarima da priđu kući koja se našla u središtu interesa domaće i svjetske javnosti. Kažu kako je nemoguće da se Ratko Mladić skrivao u toj kući, rednog broja 2, jer bi to, valjda, netko primijetio, a njegov rođak Branislav ne bi živio više nego skromno.

Nema ni govora o tome da je mogao biti u ovoj kući. Svaki dan u ovoj ulici provodim nekoliko sati, jer mi je tu porodična kuća, družim se s Branislavom, i sigurno bih primetio nešto čudno – kazao je za Dnevnik mlađi muškarac, čija se kuća nalazi preko puta Mladićeve.

Osim što su neočekivano posjetili Branislava Mladića, policajci su jučer ujutro pretresli i kuće njegova brata Dragana, u Ulici Ive Lole Ribara, zatim Draganova sina Nenada Mladića, u Ulici Save Kovačevića, te Zorana Stanojčića. Kako smo saznali od Lazarevčana, Dragan je u mirovini, Branislav se bavi poljoprivredom, a Nenad je zaposlen u jednoj zrenjaninskoj tvornici – a sva su trojica bliski rođaci nekadašnjega generala Vojske Republike Srpske.

Zoran Stanojčić, šef mjesnog ureda – s majčine strane u srodstvu s Mladićem – javio se tog jutra u ured i rekao da neće doći na posao jer, kako je objasnio, mora na policiju kako bi dao izjavu. Članovi obitelji Dragana Mladića jučer nisu bili raspoloženi za izjave za Dnevnik.

– Nemojte mene ništa da pitate, ne želim ništa da govorim – odmahivala je rukom mlađa žena, koja je izašla iz kuće smještene na ulazu u Lazarevo.

Ni u Mjesnoj zajednici nisu htjeli govoriti na tu temu. Tajnik Goran Grahovac potvrdio je da je čuo za akciju potrage za Ratkom Mladićem, ali i kako nije upoznat ni sa kakvim detaljima.

– Pu, sramota! Dođe mi da se iselim iz ovog sela – viče Momčilo Živković, kojeg je ekipa Dnevnika zatekla u središtu naselja. Prilazi nam žena koja kraj seoskog raskrižja prodaje jabuke. Iz Srbije je. Pita jel’ istina da je Mladić lociran. Ni drugi žitelji toga kolonističkog sela, s oko 3000 duša, pridošlih u te krajeve iz Višegrada, Romanije, Doboja i Srebrenice, ne mogu se pomiriti s činjenicom da je Mladić otkriven i uhićen.

Ne kriju razočaranje i bijes – u srpsku državu, strane sile, u svakog tko je sudjelovao u uhićenju.

– Ne verujem da su ga u Lazarevu uhvatili. Ovde ga niko ne bi izdao ni za sto miliona evra – kaže Lazarevčanin Zoran Jelić.

Kaže da je general poslije rata, dok protiv njega nije bila podignuta optužnica, dolazio u Lazarevo, jer se tu, navodno, bavio pčelarstvom. Ne zna jesu li, u međuvremenu, u to banatsko selu, zalazili članovi Mladićeve uže obitelji.

– Ako su i dolazili, o tome se u selu nije znalo, niti su oni o tome pričali – odgovara Jelić.

 

Informer.ba