Region Udarno Vijesti

Mještani uklonili barikade u selu Zupče

Mještani Zubinog Potoka uklonili su jutros barikade postavljene u selu Zupče, na magistralnom putu koji povezuje Kosovsku Mitrovicu sa prelazom Brnjak.
Barikade su uklonjene nakon konsultacija sa pripadnicima Kfora, koji su potom u konvoju od dvadesetak automobila otišli u pravcu Brnjaka, javlja dopisnik Srne.

Na mjestu na kome su sinoć bile postavljene barikade od jutros se nalazi pedesetak mještana koji mirno sjede pored puta, dok je sa albanske strane barikade na udaljenosti od nekoliko stotina metara pored puta parkirano desetak transportera Kfora iz njemačkog kontigenta.

Prema riječima mještana, povod za ponovno vraćanje barikada sinoć u selu Zupče, bio je pokušaj Euleks policije da uhapsi jednog njihovog sunarodnika.

Na putu su sinoć bili postavljeni balvani i teška mehanizacija, kojima je onemogućeno kretanje automobila putnim pravcem koji vodi ka administrativnom prelazu Brnjak na krajnjem sjeveru Kosova.

Barikade kod sela Zupče, koje se nalazi u opštini Zubin Potok, bile su uklonjene 10. avgusta pošto je prethodno Kfor otvorio administrativni prelaz Brnjak.

Prelaz Brnjak naizmjenično kontrolišu pripadnici njemačkog i francuskog Kfora i ne dozvoljavaju prenošenje bilo koje količine ili vrste roba iz Srbije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zakazao je za danas sastanak sa predsjednicima opština na sjeveru Kosova i Metohije kako bi razmotrili situaciju u tom dijelu pokrajine.

Srna/Informer.ba