Politika Udarno Vijesti

Mladen Bosić: Bećirović u posljednje vrijeme ima sve agresivniji govor

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da je mogućnost ostvarivanja specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije definisano Daytonskim mirovnim sporazumom, ocijenivši da njihovo osporavanje znači osporavanje Dayjtonskog sporazuma.

Reagujući na sinoćnju izjavu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića za Federalnu televiziju da “paralelne veze trebaju biti isključivo u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH, što trenutno nije slučaj”, Bosić je ocijenio da Bećirović nastavlja politiku bošnjačkih političkih struktura samoizolacije ne samo bošnjačkog korpusa nego i čitave BiH.

“Bećirović u posljednje vrijeme ima sve agresivniji govor i evidento je da pokušava da imitira neke političare koji karakteriše stalno podizanje političke temperature ovdje. Umjesto da se na sve strane sa svim susjednim državama otvori što je moguće šira saradnja i ostvaruju sve moguće veze kako bi preko BiH išla saradnja u regionu, oni strahom da će to proizvesti neke druge političke procese, dovode u izolaciju BiH.Sad je jasno da je BiH zbog toga u nekoj vrsti krize iz koje niko ne vidi način izlaska”, rekao je Bosić.

Komentarišući Bećirovićevu izjavu da “onaj ko otvara pitanje suvereniteta BiH mora biti svjestan da on otvara pitanje opstanka entiteta u BiH”, Bosić je istakao da Bećirović treba reći ko je pomenuo suverenitet BiH, navodeći da ni iz Srbije ni iz Republike Srpske u posljednje vrijeme nije čuo da iko pominje suverenitet BiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je danas u Sarajevu da neće prisustvovati nikakvom sastanku lidera stranaka ukoliko neko ne ustvrdi da je postignut dogovor i da postoje realne šanse za opšti dogovor o Vijeću ministara BiH.

On je naveo da ne zna ni za kakav sastanak, odnosno da je čuo neformalno da se obavljaju konsultacije i podjsetio da je dogovoreno da se ne sazivaju nikakvi sastanci dok ne bude postignut dogovor u Federaciji BiH.

“Ukoliko zaista postoji neki poziv na sastanak očekujem da neko saopšti da je postignut dogovor u razgovorima Dragana Čovića i Zlatka Lagumdžije. Inače, održavanje ponovo sastanaka u formatu neformalne grupe šest stranačkih lidera nema nikakvog smisla da bi ponovo konstatovali da ne postoje uslovi za dogovor”,
istakao je Bosić.

Naglašavajući da se SDS zalaže za vraćanje ovog problema u institucije sistema, Bosić je rekao da traži od Predsjedništva BiH da radi svoju ustavnu i zakonsku dužnost odnosno da ponovo otvori ciklus konsultacija i da u što kraćem roku imenuje mandatara VM-a BiH koji će voditi razgovore sa političkim strankama i obezbijediti većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“To je zakonski i ustavni put i ne vidim drugu mogućnost da ovaj problem bude riješen. Zašto članovi Predsjedništva BiH ne žele da rade svoj posao ne znam. Ali, ukoliko nisu sposobni trebaju da podnesu ostavke i svoje funkcije i plate prepuste stranačkim liderima Lagumdžiji, Tihiću i Dodiku i njima daju plate za posao koji bi trebalo oni da rade”, istakao je Bosić.

 

Srna/Informer.ba