Izdvojeno Politika Vijesti

Mladen Bosić: U Brčkom ću dati ponudu koju će svi morati prihvatiti

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić će na predstojećem sastanku liderima najačih stranaka u BiH dati ponudu za koju očekuje da će je, kako kaže, morati prihvatiti ili će to značiti situaciju da postoje politički predstavnici koji ne žele da se formira novo Vijeće ministara BiH.

Ističući da je optimist uoči sastanka u Brčkom, Bosić, koji je i domaćin nove serije razgovora, smatra da su prethodni razgovori u Sarajevu pokazali da “postoji dovoljno prostora da se riješe političke dileme koje su na stolu”.

To je, kaže, manji problem.

“Ovdje se radi o tehničkom problemu raspodjele mjesta u Vijeću ministara i pojedinim ambicijama i željama. Iznijet ću konkretan prijedlog koji podrazumijeva prihvatanje kompromisa na svim stranama. Ukoliko to nije prihvatljivo, za SDS će to biti jasan signal da ne postoji dovoljan prostor niti volja da se razriješi ova institucionalna kriza“, naglasio je Bosić na pres-konferenciji nakon razgovora s visokim predstavnikom u BiH Valetinom Iznkom.

Naveo je i da SDS nije nijednom dosad govorio o svom kandidatu na nekom od mjesta u Vijeću ministara niti o podjeli resora između SDS-a i SNSD-a.

To je posao koji, kaže, treba raditi tek kada se riješi principijelna podjela u Vijeću ministara.

Osnovna teza njegove stranke je da treba formiratri Vijeće ministara BiH kao dejtonsku instituciju i da je to jačanje dejtonske pozicije i RS, te doprinosi boljitku svih građana.

“U interesu je i RS-a smirivanje političke situacije u BiH i okretanje stvarnim, životnim problemima građana“, kazao je predsjednik SDS-a podsjetivši da su to osnovni pravci novog političkog koncepta SDS-a.

I visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko smatra da postoje šanse, veće od 50 posto, da se u Brčko Distriktu 26. septembra postigne dogovor o novom Vijeću ministara, ali napominje da se OHR ne miješa u to pitanje.

 

Fena/Informer.ba