Intervju Vijesti

Mladen Bosić: Dodik je i Rusiji napravio problem

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, u intervjuu za “Avaz” objašnjava razloge zbog kojih je Glavni odbor (GO) SDS-a žestoko kritizirao Dodikovu najavu o odustajanju od referenduma u RS.

Bosić ne spori da SNSD može sam provesti novu odluku u Narodnoj skupštini RS, ali najavljuje da od SDS-a neće dobiti podršku.

Dodik je prije donošenja odluke o referendumu tražio da je podržimo, ubjeđujući nas da zna šta radi i da će referendum biti proveden. Ja još ne vidim argumente, niti mogu sada ubjeđivati ljude koji su glasali za tu odluku da sada glasaju za njeno povlačenje. Mi nismo dobili nikakve garancije da će bilo šta od onoga zbog čega je i pokrenuta ta priča, na kraju biti postignuto.

Dodik tvrdi da je ovo sada dobra stvar za RS?

Mi ne vidimo da je u vezi s pravosuđem bilo šta postignuto što će biti pozitivno. Naprotiv, sa stanovišta RS smatram da je to samo ubrzanje procesa koji će još dovesti i do uvođenja vrhovnog suda BiH.

Glavni odbor SDS-a najavio je da će predložiti izmjene zakona kojima bi se osiguralo izravno izjašnjavanje građana na referendumu o najvažnijim političkim odlukama. Vjerujete li da ćete dobiti podršku za ovu inicijativu?

Mi je očekujemo, jer uprkos nevjerovatnom pokušaju kontrolisanih medija u RS da prikažu sliku o velikom uspjehu RS, mislim da je sada svima jasno da je čitava priča o referendumu bila čista manipulacija i zavođenje građana RS, pa i SDS-a kao stranke. Sada će se, na neki način, u problemima naći čak i Rusija, koja je branila Dodikov stav u Savjetu bezbjednosti UN-a.

S obzirom na to da ste, kako kažete, zavedeni, može li sada doći u pitanje i zajednički nastup SNSD-a i SDS-a na državnom nivou?

Mi smo znali da je moguće da Dodik pod spoljnim pritiskom promijeni svoju poziciju. S druge strane, opozicione stranke u RS koje su bile protiv, sada se zalažu za referendum u pokušaju da istjeraju Dodika na čistinu. Mi ne smatramo da je ovo pitanje na kojem treba uzimati političke poene, s obzirom na to da će sve ostaviti duboke posljedice na politički život u RS.

Vrlo će teško Dodik više ikada moći i progovoriti riječ referendum, a da to ne bude shvaćeno neozbiljno. Ne znam kako će se ovo odraziti na odnose SDS-a i SNSD-a, ali nije još sve završeno, jer se očekuje Dodikov nastup u NSRS.

Koga smatrate najodgovornijim što država sedam mjeseci nema vlasti?

Dosadašnja blokada je uzrok postizbornih političkih zapleta, prije svega između SDP-a i HDZ-ova u vezi s konceptom ko ima pravo da predstavlja Hrvate u institucijama BiH.

 

Dnevni avaz/Informer.ba