Politika Udarno Vijesti

Mladen Bosić: SNSD i SDS bili spremeni da odustanu od četiri ministarstva

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da dogovor o Vijeću ministara BiH nije postignut, iako je SDS, kao domaćin današnjeg sastanka političkih lidera u Brčkom, predložio kompromisan način rješavanja pitanja formiranja ovog tijela prema kome su SNSD i SDS bili spremeni da odustanu od priče o četiri ministarstva, među kojima i od Ministarstva inostranih poslova.

“Ponudili smo SDP-u i SDA da izaberu hoće li u tom kontekstu da budu treći ili drugi, odnosno hoće li prvi da biraju i da imaju tri ministarstva ili će drugi da biraju i imaju četiri ministarstva. Ni to nije bilo dovoljno da se napravi dogovor i stoga ovo što je predloženo sada više ne važi”, naglasio je Bosić.

On je rekao novinarima nakon današnjeg sastanka da se prijedlog SDS-a o formiranju Vijeća ministara BiH u suštini odnosio na sve tri strane koje bi trebalo da načine neki ustupak.

“Evidentno je da ni to nije bilo dovoljno da se napravi dogovor o formiranju Savjeta ministara. Još jednom imamo situaciju da ovdje postoji koncepcijski problem i koncepcijsko neslaganje koje je, u suštini, preslikano iz stanja u Federaciji BiH. Moram da konstatujem, nažalost, da dok ta pitanja ne budu razriješena, mi nemamo šansu da postignemo dogovor“, objasnio je Bosić.

On je dodao da u ovom trenutku ne vidi izlaz iz sadašnje situacije, jer nema dovoljno političke volje i političkog prostora da se načini pomak da bi se formirao Vijeće ministara.

“Svjestan sam da BiH tone u sve dublju političku i svaku drugu krizu i žao mi je što, kao domaćini i ljudi koji su pokušali i ponudili kompromis, nismo uspjeli”
, rekao je Bosić.

On je izrazio nadu da ovo nije “kraj priče” i da će razgovori biti nastavljeni, ocjenjujući da, ako je ovo kraj, da je to onda “veoma opasna situacija”.

“Oni koji su u suštini na različitim konceptima moraće naći u što skorije vrijeme izlaz iz ovakve situacije, jer inače BiH tone u sve dublje blato”
, smatra Bosić.

Formiranje Vijeća ministara bilo je jedina tema današnjeg sastanka, a termin eventualnog, narednog susreta nije dogovoren.

Sastanku u Brčkom, osim Bosića, prisustvovali su i lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Na prethodnim sastancima u Mostaru i Sarajevu nije postignut dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, godinu dana nakon izbora.

 

Srna/Informer.ba