Top Vijesti

Mladen Grujičić: Srebrenica nije ni srpski ni bošnjački grad

"Moja politika će se bazirati na mladim ljudima koji žive u Srebrenici, bez perspektive, posla, i na ljudima koji ne vide budućnost - i koji žele da odu, misleći da tamo negdje mogu nešto postići"

Mladen Grujičić, kandidat ispred srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenice, izjavio je za N1 da će biti načelnik svih građana te da tvrdnja sadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića da će se Bošnjaci iseljavati ako načelnik Srebrenice bude Srbin – nema smisla jer bi se po toj logici, kaže, Srbi sada trebali iseljavati.

Poručuje da će voditi politiku pomirenja ako pobijedi na izborima i odbacuje tvrdnje da veliča ratne zločince.

“Moja politika će se bazirati na mladim ljudima koji žive u Srebrenici, bez perspektive, posla, i na ljudima koji ne vide budućnost – i koji žele da odu, misleći da tamo negdje mogu nešto postići”, kaže Grujičić za N1.

“U Srebrenici je slabo primjetno da se misli o ljudima. Moja politika, bez obzira na nacionalnost će se bazirati na ljudima koji žive tamo. Nije tamo dobro ni Bošnjacima ni Srbima”, dodaje.

On smatra da se budžetska sredstva mogu bolje iskoristiti za bolji život građana, samo to da se radi na pravi način svi bi bolje živjeli.

Ovako kako jeste, smatra Grujičić – više koristi od Srebrnice imaju svi drugi, osim samih Srebreničana.

Komentarisao je i izjavu aktuelnog načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, kada je rekao da će Bošnjaci se iseliti iz Srebrenice ako načelnik bude Srbin.

“Ta izjava nema smisla, jer po njegovoj izjavi svi Srbi bi trebali da se isele. Srebrenica nije ni Srpski ni Bošnjački grad. Ne treba se seliti samo zato što je načelnik Srbin, kao što se ni Srbi ne sele zato što je načelnik Bošnjak, nego se masovno sele jer načelnik ne radi posao kako treba”, kazao je.

Njegov stav je da treba raditi na dobrobiti svih građana, ona će se ljudi vratiti da žive – a ne da idu iz Srebrenice.

Nekoliko puta mu je prebacivano da veliča ratne zločince, a to je komentarisao i u izjavi za N1.

“Veličanje zločinaca nije bilo moj način djelovanja, nego naprotiv. Svako ko je činio zločine treba da bude pred licem pravde. Sa svih strana podjednako. Uvijek sam se zalagao da odgovaraju i pripadnici Bošnjačkog i Srpskog naroda. U Srebrenici, sada vlada mišljenje da srpski narod nije preživio nikakvu žrtvu, sami su sebe ubili”.

Smatra da se svačija žrtva se mora poštovati, jer je i sam sin žrtve, i zna kako je izgubiti nekoga.

“Znam kako Bošnjaci osjećaju oni koji su izgubili svoje. Borim se protiv neistine, a za istinu – spreman sam da odgovaram za sve svoje izjave”.

Htio je da istakne da je bilo i drugih žrtava u Srebrenici, i da su se maksimalno se minimizirale.

Što se tiče organizovanja obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, da li će se to nastaviti i ako načelnik bude Srbin, odnosno ako on bude izabran tamo?

“Načelnik Opštine Srebrenica je predsjednik Odbora. To nema veze sa srpskim obilježavanjima. Ono što smatram je da svako treba da obilježi svoje stradanje, i ako ja budem načelnik – imat će podršku i to korektniju nego što je to sada slučaj. Nema razloga da neko misli da će neko obilježavanje ukinuti jer je Srbin načelnik. Funkcija predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula ne mora biti nužno i načelnika. U svakom slučaju, imat će moju podršku ako budem načelnik”.

 

N1/Informer.ba